Sudske klupe

Imenovanje se očekuje krajem septembra: Ko su kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tri kandidata koja ispunjavaju uslove za obavljanje razgovora za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH pozvana su na razgovor 22. 9. 2022. godine.

Ukoliko intervjui sa kandidatima budu realizirani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice, koja je planirana za 28. i 29. septembar, kažu iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Na konkurs za glavnog državnog tužioca prijavilo se ukupno sedam kandidata, i to Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Ozrenka Nešković, tužiteljica u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, Ćazim Serhatlić, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu TK-a, Milanko Kajganić, trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, potom Miroslav Janjić i Seid Marušić, obojica tužioci u Tužilaštvu BiH, i Nermin Šehović, šef detašmana FUP-a za područje Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na to da je Šehović jedini među sedam prijavljenih kandidata za glavnog tužioca koji nije nosilac neke od pravosudnih funkcija, on je kao kandidat koji dolazi izvan pravosuđa bio obavezan prethodno polagati kvalifikacioni i pisani test.

Vijeće nam je potvrdilo da kvalifikacionom testiranju kandidata za pozicije nosilaca pravosudnih funkcija, koje je bilo zakazano 26. 8. 2022. godine, nije pristupio kandidat Šehović. Tako je on, dakle, sam sebe eliminirao iz utrke za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a iz Vijeća su nam kazali da su na razgovor pozvani tužioci Kajganić, Janjić i Kajmaković.

Dok se proces izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH ne završi, ovu instituciju će voditi vršilac Kajganić, imenovan u oktobru prošle godine, nakon što je sa pozicije glavnog državnog tužioca smijenjena Gordana Tadić zbog zanemarivanja obaveze da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad putem automatskog sistema raspodjele (TCMS). Nije dočekala kraj mandata, kao što nije niti jedan njen prethodnik.

– Dobio sam poziv za intervju u VSTS-u 22. 9. ove godine, kratko je Kajganić potvrdio za Oslobođenje, a ranije je najavio da će se prijaviti na konkurs iako smatra da je izazovno voditi ovu instituciju.

Od 1994. do 2006. godine Kajganić je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od 2007. do 2014. je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci. Odlukom VSTV-a 2014. godine imenovan je na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH.

– Ne mogu da komentarišem izbor kolege Kajganića, jer o njemu ne znam ništa, osim godina provedenih u nekim institucijama. Ako i to nije odgovor?!, rekao je ranije Branko Perić, sudija Suda BiH.

Na razgovor je, dakle, pozvana i Kajmaković, koju je Kajganić nedavno sa mjesta šefice Odjela za korupciju u Tužilaštvu BiH prebacio na ratne zločine. Kaže da njeno premještanje nije povezano sa istragama koje se u Tužilaštvu BiH vode o otkrivanju organizovanog kriminala, a na osnovu informacija dobijenih iz Sky aplikacije.

Inače, ona je sklonjena sa tih predmeta nakon što se i njeno ime pojavilo u toj aplikaciji koju su kriminalci koristili kako bi prikriveno djelovali. Iz Tužilaštva nikada nisu rekli u kojem kontekstu je Kajmaković pomenuta u aplikaciji.

Kajmaković je za tužioca u Tužilaštvo BiH imenovana još 2008, iza nje je mnogo godina rada na teškim predmetima, među kojima je i slučaj Turković i drugi, najznačajniji predmet usmjeren protiv organiziranog kriminala u BiH, koji je dovela do presude po kojoj je Turković osuđen na 40 godina zatvora, a cijela grupa na ukupno 95 godina.

A na sjednici VSTV-a na kojoj je Kajganić izabran za vršioca dužnosti, iako su mu mnogi zamjerali neiskustvo, bila mu je glavni konkurent.

Janjić, koji je za tužioca Tužilaštva BiH imenovan 2013. godine, također se prijavio na konkurs, a prijavljivao se i na prošli. Bio je tužilac u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, koji su pravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin.

Izricanju drugostepene presude nije prisustvovao, a kazao je:

  • Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi presuda bila izrečena, morao bi je izreći sud. Da bi Sud BiH postojao, u sudnici bi trebali biti i Srbi.

Zbog neprimjerenog komentarisanja presude u javnosti, ali i zbog kašnjenja izjavljivanja žalbe u predmetu Gibraltar, koji je također završio oslobađajućom presudom, disciplinski je sankcionisan.

Dakle, od sedam kandidata koji su konkurisali za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u igri su ostala tri, koja ispunjavaju uslove i pozvana su na intervju.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno