Zenica

Zenički paraplegičari performansom ukazali na probleme i traže podršku građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Grada Zenica izvelo je danas u centru tog grada jednosatni performans pod nazivom “Građani u društvu s invaliditetom”, koji je od prošle godine postao redovna tromjesečna aktivnost tog udruženja.

– Ovim performansom, odnosno povremenim izlaskom na ulicu, nastojimo našim sugrađanima približiti sam pojam invaliditeta, ali i upoznati lokalnu zajednicu s problemima s kojima se kao invalidne osobe susrećemo. Želimo da građani Zenice znaju da smo tu, da smo sastavni dio društva te da i mi možemo u punom segmentu da doprinesemo za boljitak društva – kazao je predsjednik tog udruženja Harun Aliefendić.

Ističe kako žele podršku građana i nevladinog sektora za ostvarivanje prava te da osobe s invaliditetom zasluže mjesto koje im pripada u društvu. Smatra da potrebe osoba s invaliditetom nisu prepoznate, ali će svojim djelovanjem “natjerati odgovorne da urade ono što treba da urade za njih”.

Također, napominje kako u gradu Zenica živi oko 120 paraplegičara te oko 200 ljudi koji koriste razna druga pomagala za invalidne osobe.

U toku jednostatnog druženja, zenički su paraplegičari danas svojim sugrađanima dijelili i časopis “Paraplegija i mi”, koji izdaje Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno