Zenica

ZENICA: Najveća teatarska zgrada u BiH se zbog nemara vlasti raspada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica već nekoliko godina uslijed oštećenja ravnog krova prokišnjava, a fleke na zidovima ostavljaju ružan dojam posjetiocima koji dolaze u najveću teatarsku zgradu u BiH.

Bosansko narodno pozorište Zenica djelo je bh. akademika Jahiela Fincija i Zlatka Ugljena te predstavlja kulturni spomenik, najveća teatarska zgrada u BiH i treća po veličini na području bivše Jugoslavije.

Specifična je zbog svog izgleda, a upravo ravni krov je njen najveći problem jer već neko vrijeme pokazuje znakove prokišnjavanja. Skoro 20-ak godina ova ustanova prokišnjava, dopisi se slali, rađene su studije, spominjao se ovaj problem osnivaču kada god je bilo prilike, ali krov i dalje kisne te je pitanje kada će posjetioci izlaziti mokri iz sale za predstave.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović je kazao da su manja prokišnjavanja pokušavali sanirati vlastitim snagama i sredstvima, a predračuni koji su rađeni za detaljni sanaciju ravnog krova prije par godina, danas nisu iskoristivi zbog promjene cijena, novih tehnoloških dostignuća i materijala. Kaže da se o ovom problemu priča, ali da nemaju pomoći finansijera i osnivača.

“Uz obnovu dijela fasade i staklenih ploha u medijima je najavljivana i hidroizolacija ravnog krova. Prilikom prezentiranja izvještaja o radu na Gradskom vijeću prošle godine, postavljano je pitanje o prokišnjavanju i tada se ponovo govorilo o tome. Od tada do danas smo poduzeli neke korake koje smo mi sami mogli. Prije dva mjeseca smo sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i vlastitim sredstavima, završili dokument kojim se propisuju mjere energetske efikasnosti i koji danas predstavlja ključni dokument koji je potreban za dalji rad na utopljavanju i rješavanju problema krova”, kaže Mijatović te dodaje:

“Sada je potrebno izraditi glavni projekat troškova sanacije krova, pa tek onda je moguće tražiti potencijalne donatore, fondove, grantove i budžetska sredstva. Svakako da za izradu potrebne dokumentacije očekujemo finansijsku pomoć i podršku Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, uzimajući u obzir i da smo jedina profesionalna teatarska kuća u kantonu.”

Na pitanje ko je odgovoran za prokišnjavanje krova najveće teatarske zgrade u BiH kaže da je kriv hronični nedostatak novca kada su institucije kulture u pitanju.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno