Rekreacija

Zenički Horizonti 2017 | Etape i tajming

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički Horizonti 2017 | Etape i tajming – Proljeće je na pragu i pruža idealnu priliku da se bacimo u zagrljaj Zenici, zagrljaj koji vidiš tamo, sa svog prozora, u najudaljenijoj vidnoj liniji, liniji koja dijeli Zemlju i Nebo. Horizonti tvog grada zovu tebe i tvoje gojzerice da se protegnete iz zimskog sna, da pluća natopiš planinskim svježim zrakom, umiješ se prvim proljetnim suncem i postaneš dio priče „Zenički Horizonti 2017“.

Učestvuj u četiri zeničke priče koje su ti pripremili Sjever, Istok, Zapad i Jug, a prelistaćeš ih kroz četiri proljetne nedjelje.

Shvati da ti je neopozivo pravo da istražuješ i da pronalaziš više od ponuđenog. Proširi svoje Horizonte i teži ka prirodnim prostorima svog grada koje ćeš obogatiti svojim prisustvom i misaonošću.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice 2014. godine poklonilo je svome gradu projekat “ZENIČKI HORIZONTI” koji je prihvatila Zenica i ljubitelji prirode pa od tada svake godine, u isto vrijeme, imamo avanturu gdje se cijela Zenica uputi u prostranstva prirode i uživa u laganim šetnjama sa ISTOKA, ZAPADA, SJEVERA i JUGA.

Skup od četiri planinarsko-pješačke staze koje vode horizontom grada Zenice, vremenski određen između dva najznačajnija datuma u historiji grada, okupio je u posljednje tri godine oko 2100 učesnika koji su prošli ture ukupne dužine 70 kilometara. Ove godine najavljujemo mnoga poboljšanja za sve ljubitelje planinarstva i odlaska u prirodu. Pored promovisanja prirodnih resursa grada Zenice, projekat će sadržavati i mnoge kreativne ideje i interesantne nagrade za sve naše učesnike tako da smo ove godine uveli šetnju koja će biti i zabavnog karataktera.

Projekat će se ove godine realizovati sa određenim izmjenama u rutama i to kako slijedi:

  1. ISTOK (26.03.2017) | Mošćanica, Čolan, Klopačke stijene, Hamida.
  2. ZAPAD (02.04.2017) | Orahovica, dom Lisac, Bukovica, Zmajevac, Zenica
  3. JUG (09.04.2017) | Putiš, Gornja Zenica, Volovska glava, Zenica.
  4. SJEVER (16.04.2017) | Sebuje, Plane, Kraljevine, Smetovi, Zenica.

Kao i svake godine, i ove godine preko projekta, Udruženje planinara VEDRO sa svojim projektnim timom nastoji da pronađe sponzore kako bi svim učesnicima šetnja bila besplatna. Trenutno smo u fazi tražena sponzora a konačno stanje podrže i sponzorstva objavljujemo uskoro ili eventualno možete pratiti iste na našoj oficijalnoj facebook stranici www.facebook.com/vedro.ba.

Ove godine, svaka etapa projekta zamišljena je da se vratimo u Zenicu pješice i na taj način afirmišemo sve građanje grada koji se nisu uključili budu dio planinarenja. Svaki pojedinac koji bude dio kolone doprinjeti će većoj populaciji planinarstva i zajedno sa nama graditi planinarski duh a ujedno i duh o zdravom načinu života, za provođenjem svog slobodnog vremena u prirodi.

Hranu i piće aranžirajte iz vlastitog ruksaka. Ponesite dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

Obuću i odjeću prilagodite vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini. Obavezna oprema su ruksak, udobne gojzerice, rezervna presvlaka, deblje i rezervne čarape, slojevita odjeća, vjetrovka i zaštita od kiše.

Napominjemo da odazivom na pojedinu etapu ili cjelokupan projekt, svaki učesnik POTVRĐUJE da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata program pojedine etape ili cjelokupnog projekta, da projektu pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana projekta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa pojedine etape ili cjelokupnog projekta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenskih uslova, neprohodnost puteva i sl.). Organizator zadržava pravo otkazivanja pojedine etape ili cjelokupnog projekta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

  • IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE
  • Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
  • Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
  • Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
  • Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
  • Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Kroz našu kolonu prošlo je 2100 učesnika u prethodnim izdanjima projekta, budite i vi dio ovogodnišnjeg. Povedite prijatelje i pridružite nam se. VEDRO



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno