Rekreacija

FOTO: Avantura na Pogorelici sa 77 učesnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Avantura na Pogorelici sa 77 učesnika – Moglo bi se reći da je postalo već tradicionalno da je premali broj mjesta i u najvećem autobusu koji dobijemo na raspolaganje. Autobus i još par privatnih automobila dovezli su 77 učesnika u selo Dusina.

Staro selo koje pripada opštini Fojnica i koje se spominje u zapisima još prije dolaska Turaka. Prije turaka ovo selo su pohodili Germani. Po običaju kako nam to biva kroz historiju ne da bi donijeli dobro već da bi ga odnijeli. Selo Dusina je poznato po iskopinama rude bogate srebrom, koju su masovno eksploatisali. U centru sela se formirala kolona koja se laganim korakom uputila ka vidikovcu iznad sela.

Glavni vodič planinarskog izleta na Pogorelicu, Kenan Hrustanović,  obratio se učesnicima; predstavio sebe i svog kolegu vodiča. Također upoznao učesnike sa organizacionim timom izleta, sanitetom i začeljem. Detaljnoj je objašnjeno da se radi o laganoj šetačkoj turi, bez uspona, dužine oko 5km koju uz pauze planiramo preći za cca 2h. Ponovo se formirala kolona koja se zaputila kroz idiličnu šumu prema domu Pogorelica (inače vlasništvo planinarskog društva iz Kiseljaka).

Uz kraće predahe i pauze, i uz smijeh i fotografisanje učesnici su stigli do doma za planirano vrijeme. Dom je smješten podno vrha Kozice, a nalazi se 1222 mnV, okružuje ga prelijepa bukova šuma kao kakav dvorac iz bajke. A u dvorcu nas dočeka kralj, onako sa širokim osmijehom. Kada kažem kralj, tako i mislim jer je  domar ovog doma proglašen za najboljeg domara u 2016. godini. Ugodan boravak na domu uz čaj prijao je svima, svi su bili opušteni, šalilo se i pričali su se vicevi, a smijeh se čuo daleko oko doma. Domar nas je upozorio da planirani uspon na vrh Kozice 1437 mnv odgodimo za neku drugu priliku zbog velikih nanosa snijega koji se nalaze na putu kojim se ide na vrh.

Iako se na domu provelo više vremena nego što je planirano, svima se to učinilo jako kratkim te kad se približilo vrijeme povratka kući svi su se iznenadili te žurno počeli pakovati stvari u rance. Kao i dolazak do doma tako i povratak kući kroz prelijepu bukovu šumu oduzimao nam je dah, a žubor potoka i cvrkut napisao je pjesmu za povratak. Ostatak dana proveli smo u Fojnici uz kafu i laganu šetnju.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno