Biznis

Zenički BASIC Centar: Desetine pokrenutih StartUp-ova i stotine hiljada KM osiguranih kroz grantove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gotovo da ne prođe dan, a da u medijima ne pročitamo informaciju o tome kako domaći ili inostrani fondovi ne nude bespovratna sredstva preduzećima, obrtima, udruženjima i fizičkim licima koji žele da pokrenu vlastiti posao.

Primamljivi iznosi, a velika barijera. Problem se pojavljuje kad potencijalni aplikant, radio on samostalno ili imao više zaposlenih, (ne)pročita šta sve treba pripremiti, i još komplikovanije – napisati, izračunati, spakovati, za jedan takav projekt.

Naravno, uspješnih projekata ima, o njima čitamo, ali iza svakog od njih stoje sati priprema, samostalno ili uz stručnu pomoć. Upravo tu dolazimo do priče o osobama, servisima, firmama, koje nude usluge konsaltinga, odnosno pripreme, odabira, pomoći u apliciranju i dobijanju zahtjevnih projekata. Mnogi od onih koji pokreću ili vode biznise u nekoj fazi postojanja su riječ “savjetovanje” smatrali načinom za lako izvlačenje novaca. Pa zašto onda nismo zatrpani savjetovalištima za biznise, te kojeg Savjetnika sad možete, bez razmišljanja, navesti?

Rezultat čini ime, a jedno od prepoznatljivih na području BiH je BASIC – Business Advanced Start-up Initiative Center, sa sjedištem u Zenici.

BASIC Centar, se na tržištu istakao za kratko vrijeme, po tome što svakom klijentu i projektu pristupaju individualno, projektni prijedlozi su inovativni, jedinstveni i održivi. Imaju vrlo visoke standarde kvalitete i preciznosti u izradi projektnih prijedloga, što ih uistinu čini pouzdanim partnerima. Krajnji cilj je unapređenje poslovanja svakog klijenta.

Rialda Jašarević, vlasnica Basic centra iza sebe posjeduje na desetine pokrenutih StartUp firmi te na stotine hiljada obezbjeđenih grant sredstava za mala i srednja preduzeća, udruženja. Nasmijala se na konstataciju koju smo “posudili” na početku razgovora – “Da li Vam zainteresirani dođu sa idejom da je konsalting ustvari samo ono, ok popričali smo uz kafu, ne znam šta to košta, ionako to ona zna sve napamet ?”.

Iza tog “sve ona zna napamet” su godine rada, formalnog i neformalnog obrazovanja, savladavanja izazova, pisanja uspješnih, poluuspješnih i neuspješnih projekata. Proces apliciranja može biti vrlo zahtjevan i dugotrajan, jer zahtjeva temeljito istraživanje i dokumentiranje svih detalja projekta. Nikada se slanjem koverte/maila ne završava priča. Zato je ta konstatacija da je to “par minuta posla” šaljiva, nekada i uvredljiva, naravno kad znamo koliki obim posla stoji iza toga.

I sam razgovor na temu pisanja projekta i apliciranja na javne pozive, dogovarali smo i usaglašavali danima, a pisali sedmicama, da bi ga završili – online. Toliko o “par minuta” vremena.

– Bespovratni grantovi su velika prilika za razvoj različitih sektora i inicijativa u BiH. Upite raznih vrsta dobijamo 24 sata dnevno, vikendom, praznicima a jedno od najčešće postavljenih jeste da osmislimo, napišemo i predamo projekte besplatno, pa ako i kada projekt prođe bit ćemo “nagrađeni”!

– Vrlo je bitno za naglasiti da ukoliko potencijalni klijent razmišlja o pripremi projekta i ozbiljnoj investiciji, a nada se da će proći s onim “platit ću ako i kad projekt prođe” onda BASIC firma nije za njega, jer ovoj vrsti posla se pristupa ozbiljno od osmišljavanja, pisanja, prijave i preuzimanja određenih rizika projekta. U društvima gdje prevladava tradicionalni pogled na rad, što je slučaj u BiH, usluge temeljene na intelektualnom kapitalu često se ne cijene što dovodi do nedovoljnog priznavanja vrijednosti i podcjenjivanja intelektualnih usluga. U posljednjih deset godina, konsalting je postao jedan od najbrže rastućih sektora širom svijeta, a rad sa inostranim klijentima nama uvijek olakšava naš posao.

– Ono što značajan dio bh. ljudi u biznisu ne shvaća je da njihove obaveze prema konsultantu ne počinju pisanjem aplikacije za neki grant. Bitno je znati da su konsultantske usluge počele puno prije nego se napravi projektni zadatak, prije nego se aplicira na neki projekt. Tako je i sa naplatom, u obavezi ste osigurati novac za prostor, knjigovođu, sirovinu, tako treba planirati i novac za konsultanta, ako baš niste stručnjak u toj branši ili projektu i želite da neko odvoji svoje vrijeme i znanje za vas.

Važno je napomenuti da konsalting nije obavezan ali je izuzetno koristan posebno za organizacije i pojedince koji nemaju dovoljno iskustva ili kapaciteta za pripremu kvalitetne aplikacije. Stručni konsultanti su upoznati s propisima, zahtjevima i postupcima vezanim uz dobivanje grantova. Njihovo iskustvo može biti neprocjenjivo jer su upoznati s najboljim praksama i mogu pružiti savjete i smjernice koje će vam pomoći da pripremite kvalitetnu i konkurentnu aplikaciju.

– Nemate razloga da se ustručavate konsultanata jer su oni tu da vam pruže pomoć. Iskoristite njihovo znanje, iskustvo i stručnost kako biste ostvarili svoje ciljeve. Oni su spremni pružiti podršku i voditi vas kroz procese dobivanja bespovratnih grantova. Otvorite se za saradnju i iskoristite njihovu stručnost. U Basic centru rado odgovaramo na upite i onih koji tek pokreću posao ili se nalaze na “raskrsnici” pa nisu ni sami sigurni kojim putem treba da krenu. Nesebično stavljamo na raspolaganje iskustvo, znanje i vrijeme naših zaposlenih, a sve s ciljem podrške osobama koje žele da rade na profesionalnom rastu i razvoju. Do njih je da li smatraju da im je to potrebno, postoje oni koji to shvate i vrate se, ali i oni koji kažu da mogu sami. Dešava se i to da mnogi završe tu priču vrlo brzo, jer se ne snađu. Kvalitetan projekt mora biti dobro osmišljen, realan i ostvariv te mora imati jasan cilj i plan provođenja.

Više o BASIC centru pogledajte jednim klikom na njihovoj FACEBOOK STRANICI, njihovom INSTAGRAM NALOGU ili njihovoj WEB STRANICI

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno