Ibrahim Emić

Zeničke priče: Zenička Halda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

O Zenici ima malo pisanih tragova, pogotovo o mjestima koja su već svojim imenom postala toponimi. Često ljudi spomenu Haldu kao orijentir za put prema Tetovu ili Brist, pa i Trokuće.

Halda je smještena između Brista i Trokuća, sa desne strane puta kojim se ide iz Zenice. Prkosi vremenu još iz doba AU, a služila je za odlagalište jalovine iz Rudnika mrkog uglja. Samo ime joj kaže da je to stovarište tvorničkog, u ovom slučaju rudničkog otpada. Naime, prije transporta prema potrošačima, ugalj se na rudniku prebirao, čistio od svega onoga što nije ugalj, pa se taj otpad odvozio na Haldu.

Mjesta gdje se odvajala jalovina zvala su se trigle, danas bi rekli separacija, a taj posao su radili uglavnom rudari pod nekom disciplinskom kaznom.

Izdvajao se najvećim dijelom onaj bijeli kamen iz uglja, koji je ustvari bio kreč. Upravo taj kreč sa Halde kopalo je okolno stanovništvo, prosijavalo ga i prodavalo pod građevinski kreč.

Veće komade su drobili koliko su mogli a ostatak su vraćali na Haldu. To im je bio dodatni prihod, a i njihova djeca su neumorno radila vadeći kreč.

Ponekad je slijeganjem jalovine dolazilo do zapaljenja kreča, pa se često mogao vidjeti dim koji izlazi iz Halde. Dešavao se i požar na koji su morali intervenirati Zenički vatrogasci.

Iza Halde prolazio je krak rijeke Bosne, u čijem koritu se moglo uloviti dosta ribe, što su činili stanovnici Brista i Podbriježja. Živopisno i interesantno mjesto iz tog doba, Halda, iz koje se više ne puši, iz koje se ne vidi plamen, iz koje se više ne vadi više.

A nema više ni kraka rijeke Bosne, ni ribe u njoj. Nema više ni Bajre sa Halde iza koga je ostala uzrečica nama Zeničanima: Pozdravio te Bajro sa Halde…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno