Ibrahim Emić

Zeničke priče: Kako je nastao Film Zenica 64′

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovih dana, kao i proteklih godina, često je na programu lokalne televizije prikazivan film ,,Zenica 64″. Naime, Film je snimio naš sugrađanin Mitke Mutapčić, davne 1964. godine, u doba kada je Zenica poprimala sasvim novi izgled, kada je novo preovladavalo nad starim. Uostalom, većina nas je gledala film, ali kako je on ugledao svjetlost dana to sigurno mnogi ne znaju. Pa evo da i to zapišemo.

Godine 1993, u kasnu jesen, uposlenici ,,Ekrana”, Karović Jasenko i Emir Omeragić, zatražili su od Zeničkog muzeja sirovi materijal filma koji se sastojao od 12 sati materijala snimljenog na traci 8mm, što je sačuvano zahvaljujući Fići Ibrahimpašiću, osnivaču Zeničkog muzeja, čije se godine snimanja filma i osnivanja muzeja poklapaju. Zajedno sa kinooperaterom Ivom Varešković, jednim manualnim radom, makazama i selotejpom, sveli su taj materijal na dva sata i trideset minuta i prebacili ga na rolnu bioskopskog projektora. Time je posao, bar što se tiče montiranja, bio završen,a slijedio je onaj teži dio – organizovanje premijere. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, tako da je premijera bila izvedena u kasnu jesen 1993. godine. A znamo kakva je ta godina bila.

Upravo na samu godišnjicu osnivanja Zeničkog hora, čiji je dirigent bio Milenko Karović, izvedena je i premijera filma sa učešćem kompletnog hora uz konferansije mlade Zeničke glumice Sabine Kulenović, koja je ovom prigodom odrecitovala i nekoliko stihova poznatih autora uz pratnju gitariste Hasana-Miša i par balada. Prigodnim govorom Jasenka i Emira, koji su napomenuli da su na montaži radili mjesec dana, krenulo se sa projekcijom. Muzičku podlogu filmu dale su kompozicije Ravela Morisa, autora Bolera, koji se nostalgično uklopio u film uz emotivan naboj koji se osjetio prilikom projekcije. Prisutni nisu mogli a da glasno ne komentarišu motive sa platna,prisjećajući se toga vremena. Projekciji filma prisustvovali su brojni građani Zenice uz goste iz društvenog i političkog života toga vremena.

Potom je slijedila zakuska, organizovana u duhu toga vremena. Direktor Hotela Metalurg, Masar Krasnić, ustupio je dva konobara a donaciju za zakusku, u ime Željezare Zenica, objeručke je obezbijedio Hamdija Kulović. Druženje je trajalo sve do policijskog sata. Tako je, zahvaljujući entuzijastima iz tog vremena, film i danas rado gledan i to ne samo u pauzama sjednica Gradskog vijeća, nego i u nostalgičnim noćima sjećanja na nekadašnju Zenicu i ljude u njoj…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno