Ibrahim Emić

Zeničke priče: Tetka Zumra i komšija Milan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tetka Zumra… Ugledavši poznata lica iz osnovne škole, Ibro vješto skrenu u sporednu ulicu koja je vodila kroz naselje Bilino polje prema bulevaru koji je još bio u izgradnji.

Osjeti neku nelagodu, zašto baš on da gura ova kolica, ovu trokolicu sa reklamom TV servisa na njoj. Zašto se trudio u osnovnoj školi, zar da prevozi ove neispravne TV aparate i da ih nazad popravljene vraća vlasnicima? Zašto učenje ovog zanata zahtijeva ne samo učenje kako se popravljaju radio uređaji nego zahtijeva i svo ovo vozanje aparata, praćenje majstora na voz za Banjaluku, čišćenje i krečenje radionice, kupovinu piva majstoru i njegovim kolegama, i još mnogo toga što uopšte nije vezano za zanat.

Sjeti se on rođaka Asifa koji je učio zanat za vulkanizera, sjeti se njegovog slušanja majstora Mehe, i zaključi Ibro: -Pa vjerovatno je to tako, tako treba, ništa ovo nije teško ako ovako ostane, šta bi da sam otišao u vojnu školu, kakva li je tek tamo disciplina?

-Lijepa je ova rijeka Bosna, ovdje na Bilinom Polju obala je nekako visoka i strma, nije kao na Jaliji. A i duboka je ovdje. Skoro je u njeno korito sletio terensko vozilo sa željezarinim stručnjacima i nisu ga još pronašli. Kažu da se ispod površine nalaze ogromne podvodne špilje i da u njima ima stoljetnih somova. Ogromni su, kažu dosežu i do sto kila. Bosna je ovdje dosta uska, vide se i virovi , a i boja vode govori da je tu velika dubina.

U Ibrinoj mašti pojavi se ogroman som, som koji leži na samom dnu muljevite vode i vreba ribe koje zalutaju na njegovu teritoriju i jednim tromim ali dovoljno brzim pokretom nalazi im utočište u svojoj ogromnoj čeljusti jedva mrdnuvši svojim repom i svojim brkom, uz lijeno otvaranje samo jednog oka. Osjeti Ibro onu hladnoću dubine, osjeti i onaj mulj što se kao oblačić dima stvori oko soma, ali za trenutak opet se vrati onako kako je i bilo, nastavi som svoj prividni san, mulj se sleže na dno rijeke, jedino što se zalutala riba izgubi u čeljustima soma.
U misli mu dođe slika iz dječijeg doba koja mu se urezala u sjećanje i pri kojoj pomisli na nju mu izmamljivala osmijeh na licu, ne mogavši da ga zaustavi. Usporedio je ovog zamišljenog soma iz muljevitog dna rijeke Bosne sa mačkom tetke Zumre. Ljuljajući u bešici da ga uspava pjevala je Hasanu : ,,Nina buba svog Hasana majka….”, a sve je to posmatrao kućni mačak ležeći kraj bešike i onako lijeno baš kao i onaj stari som iz mulja. Činilo se kao da mačak želi zauzeti Hasanovo mjesto u bešici, ali…

Sve se utiša i tetka Zumra se nadvi nad Hasanom, uvjerivši se da Hasan spava, zamrači firangicama sobu i izađe vani. A Hasan škiljeći na jedno oko uvjerivši se da mu je majka izašla iz sobe s osmjehom na licu kao da kaže: ,,Opet sam je prevario”, brzo izađe iz bešike. Onako gologuz, uhvati mačka i ubaci ga u bešiku. Mačak kao da je to jedva i čekao. Otvori jedno oko , onako lijeno, baš kao onaj som, baš kao Hasan kada ga je malo prije majka ljuljala, i zauze Hasanovo mjesto u bešici.

,,Buji, paji, buji paji….”, zapjeva Hasan starom mačku…

Autor: Ibrahim Emić

Komšija Milan…Ali jedan futbal, pravu kožnu loptu, Ibro i njegove komšije iste generacije kao i Ibro, zaradili su tog kasnog ljeta, pred sami polazak u školu. U KPD-u su dijelili povoljne stambene kredite, dugoročne i besplatan plac ko je htio da pravi kuću pod uslovom da vrati stan . I Milan, čije je prekrojene hlače Ibro nosio, odluči se za taj kredit. Plac je dobio u Popovoj bašti i krenu Milan sa izgradnjom kuće. Običaj je bio da se ide u akcije, da se pomogne komšiji. Vodovod još nije prošao kroz Popovu baštu, iako je nekada još za vrijeme Turske odatle voda vođena drvenim žljebama do stare čaršije, do Kamentnog mosta i okolnih kuća. Ibro se radovao odlasku u akciju Milanu, pogotovo što je Milanov plac bio blizu Potoka, potoka koji je proticao i kroz Popovu baštu i nosio onu radost samo Ibri poznatu. Barem je Ibro tako mislio, mislio da je Potok samo njegov i da je ona voda koja teče iz Vražala pa sve do Kočeve je samo njegova . Vrati se Ibro nenadano Potoku, ovoga puta da zajedno sa komšijama svoga uzrasta uzima vodu iz Potoka, vodu koja je bila potrebna za izgradnju Milanove kuće. Potok na tom mjestu je bio u vrbaku, podubok skoro Ibri do pasa, sa kamenim koritom, kamenim oblutcima što je kazivalo da je vodena snaga potoka bila velika, toliko velika da je oblikovala kamen onako kako je ona htjela stvarajući pri tome različite oblike kamena ali sve zaobljene kako bi potok lakše tekao do svog cilja, do ušća u Kočevu koja će ga dalje odnijeti.

Ibro je prvi zagazio u Potok i odmah se dogovorio sa drugovima da će on grabiti vodu u kante i dodavati ostalima. Voda iz Potoka Ibri nije bila ni studena ni topla, kao da je stalno bio u toj vodi, kao da je rastao u njegovom koritu. Postojalo je nešto što ih je zbližavalo za Ibru tada neobjašnjivo. Možda ga je majka dok je još bio u pelenama katkada i okupala u Potoku kada su stanovali u KPD koloniji. Možda?
Ibro je sada htio da dobro pogleda Potok, njegovo korito, njegovu obalu, bajr kako bi u Odžaku kazali. Tu je Potok blago zavijao pa je u obali napravio udubljenje, udubljenje gdje su se mogle vidjeti ribe koje su se zavlačile između korijena vrbe, korijena koji su bili već saprani vodom iz Potoka i koji su onako slobodni, oslobođeni od zemlje, blago se njihali u vodi Potoka onako kako je on tekao, kako ga je kamenje sa dna Potoka usmjeravalo.

Ibro nije puno mislio na kožnu loptu koju će zaraditi nošenjem vode majstorima, mislio je kako će ta voda biti ugrađena u Milanovu kuću, kako će vezivati cement i pijesak, kako će taj malter u kojemu će biti voda iz Potoka ukrasiti fasadu Milanove kuće. Pitao se da li će fasada zadržati ovaj srebrenasti sjaj koji je Voda iz Potoka imala, da li će ovaj kamen koji je sa dna svjetlucao žaliti za vodom koja se kantama vadila i nosila majstorima. Šta li će ove ribice koje su dodirivale Ibrine zamočene noge u Potoku pomisliti što se to dešava da onako nehotice i one zalutaju u limenu kantu i nađe se na obali. Brzo su ih vraćali u vodu, jer ipak bile su male, manje od onih koje je Ibro pecao na rijeci Bosni kada su doselili u milconersku zgradu…

Autor: Ibrahim EmićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno