Ibrahim Emić

Zeničke priče: Kako se nekada polagao vozački ispit u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničke priče: Kako se nekada polagao vozački ispit u Zenici – Malo o mojoj generaciji i njenom polaganju vozačkog ispita na fići 750.

Godine sedamdesete, Zenica privredno jača, Željezara se proširuje , a potreba za radnom snagom je velika. Srednje Škole pune učenika, razredi sa preko trideset đaka, zanatske škole popunjene do posljednjeg mjesta. Poslije završene škole očekuje nas brzo zaposljenje i redovne plate koje i nisu baš male. Mnogo je preduzeća u Zenici, mnogo je potrebe za radnicima, i koji god zanat završiš, ili ekonomsku školu ili gimnaziju, čeka te posao. A na poslu pored plate postoje i Kase uzajamne pomoći. U izlogu Bosna auta čiji je poslovođa Dedić, smijulji se fićo koji čeka novog vlasnika.

Pored njega i Fiat 850, Fiat 1300. Ali fićo je predodređen samom svojom cijenom nekom kome je to prvo auto u vlasništvu, nekom ko će obuku za polaganje Vozačkog ispita vršiti upravo na fići. Eh, da bi provozao fiću iz izloga, potrebno je da položiš vozački ispit, što je bilo daleko teže položitinego pripravnički staž na poslu. A pripravnički staž je trajao šest mjeseci, baš kao što je moglo trajati vrijeme polaganja vozačkog.

Prvo prijava u SUP-u, pa onda redom. Izabereš sebi instruktora koji je za to stručan, obično su to bili Saobraćajni milicioneri, Brajlović Bećir, ujedno prvi saobraćajac koji je u bijelom saobraćajnom odijelu, sa bijelim rukavicama i bijelim šljemom na glavi, regulisao saobraćaj na raskrsnici, najčešće kod Hotela Metalurg. Tu od instruktora je i Vasić Maksim, Petković Ilija…

Prije nego što sjedneš u njihovog fiću, pravac Stacionar po ljekarsko uvjerenje. Dr. Stanković daje zadnju riječ, ali prije toga prođeš i kroz ordinaciju psihologa Suada kod kojega moraš slagati kockice. Za očnog ljekara najvažnije je da nisi daltonista, zbog semafora, a ostalo je lako. Ljekarsko važi šest mjeseci, dovoljno vremena da položiš vozački ispit.

Obuka traje 28-30 časova, a vrši se prvo po poligonu AMD , uzbrdo- nizbrdo, parkiranje u improvizovanu garažu, zatim vožnja po gradu, dnevna i noćna. Išlo se i uz uzbrdicu prema Bristu, kraj rudarskog hotela, ne bi li se ispitala vožnja pod ručnom.

Van grada obavezno preko Vjetrenica do ulaza u Vitez, kod silaska sa Vjetrenica pravac u kafanu na kafu, a zatim nazad u Zenicu.

U međuvremenu ideš na teoretski dio nastave kod Rakočevića, također uposlenika SUP-a.

Kad instruktor zaključi da si spreman za ispit, prijavljuješ se i ubrzo te čeka završnica, položiti ili ne položiti. Prvo polažeš testove, ako nuliraš ideš na polaganje vožnje. Ako imaš do tri kažnjena, ideš na usmeni. Sve ostalo moraš ponoviti. Rakočević, prije polaganja obavezno održi predavanje o moralu vozača uz obaveznu napomenu da ga niko ne može potkupiti, niko mu ne smije nuditi nikakav poklon, spominjući neke da su to pokušavali ali su bili odbijeni. Time je davao sebi na autoritetu, a nama polaznicima ulijevao tremu.

I onda ono najvažnije, čekaš da te prozovu. U komisiji , na zadnjem sjedištu dva milicionera u civilu, jedan piše a drugi te navodi kuda da voziš. Maršruta se ponavlja, poligon, vožnja po gradu, vožnja uzbrdo, noćna vožnja. Vraćaš se na poligon i očekuješ ono, položio si ili nisi položio. Ako si položio, izlaziš iz fiće sa podignutim rukama uz aplauz ostalih kandidata, ako nisi, sagnute glave kraj Zeninga kući. Imaš pravo opet nakon petnaest dana polagati. Ovi koji polože, upućuju se kod Murana u Crveni krst na polaganje prve pomoći u montažnu zgradu smještenu u dvorištu Kasine. Tamo lutka na stolu, za improvizovanje davanja prve pomoći, uglavnom ono što se nalazi u kutiji prve pomoći u svakom autu.

Ovi koji ne polože, mogu vanredno uzeti časove vožnje da isprave greške koje su učinili prilikom polaganja. Mnogo je takvih…

To je to, dobiješ dozvolu, pravac u Kadu uzajamne pomoći i u Bosna auto da naručiš fiću. A na fiću se podugo čekalo, polovnih je malo bilo na prodaju. Fiat 1300 se mogao dobiti odmah, ali je bio duplo skuplji i trošio je duplo skuplje goriva.

Ja sam položio iz devetog puta, testove od prve. Fićo je bio parkiran ispod cerade, već kupljen. Polaganje vremenski mi je trajalo nepunih šest mjeseci, skoro do isteka ljekarskog uvjerenja, ali, tješio sam se time što je moj direktor polagao četrnaest puta…



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno