Zenica

Zenička bolnica širi koronarnu jedinicu sa šest na 16 kreveta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica Zenica nedavno je potpisala ugovore o izvođenju radova na proširenju koronarne jedinice Odjeljenja za kardiologiju što će uveliko olakšati funkcionisanje ovog odjela i pružanje potrebne usluge pacijentima.

Uz potpis ugovora za proširenje Koronarne jedinice Odjela za kardioogiju potpisan je i ugovor za izgradnju objekta za preradu medicinskog otpada u Odsjeku za tretman i zbrinjavanje medicinskog otpada pri Odjelu za higijensko epidemiološki nadzor.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je 700.000 KM za proširenje Koronarne jedinice koje je opredijelila u budžetu Ministarstva zdravstva te 743.703,48 KM iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije u okviru projekta Nabavka opreme za tretman infektivnog otpada iz 2020. godine, kojim se želi riješiti pitanje zbrinjavanja infektivnog otpada u četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, među kojima je i Kantonalna bolnica.

Opća bolnica Tešanj i domovi zdravlja u Zavidovićima i Visokom su ranije stavili u funkciju isporučene sterilizatore, dok će Kantonalna bolnica dva nabavljena sterilizatora smjestiti u objekat za čiju je izgradnju ove sedmice potpisan ugovor, a radovi će se finansirati iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK-a u iznosu od 150.000 KM, koja su prošle godine odobrena ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Kantonalne bolnice Tarik Zulović zahvalio se Vladi ZDK-a što je prepoznala važnost finalizacije ova dva projekta, a posebno je istakao značaj proširenja Intenzivne koronarne jedinice Odjela za kardiologiju, koja trenutno ima šest kreveta.

“Radovi počinju ovih dana i trebali bi biti završeni za šest mjeseci. Koronarna jedinica će dobiti novih 10 kreveta na 250 kvadrata prostora, tako da ćemo u ovoj jedinici imati ukupno 16 kreveta, što će značajno poboljšati uslove za pacijente i osoblje, a time i podići kvalitet zdravstvene usluge. Za KBZ je veoma značajan i projekat zbrinjavanja infektivnog otpada, jer ćemo dugoročno riješiti ovo pitanje”, rekao je Zulović.

Inače, Kantonalna bolnica Zenica još uvijek čeka projekt obnove i rekonstrukcije u sklopu energetske efikasnosti.

Autor: E.MehićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno