Zenica

NAJAVA: javna promocija istraživanja “Nulta% tolerancija” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tretirajući problem konzumiranja alkohola u BiH iz perspektive onih koji su najmanje zaštićeni a najviše izloženi – djece i mladih, Centar za edukaciju mladih već godinama upozorava na zabrinjavajuće intenzivan uticaj alkoholne industrije na njihovo zdravlje i sigurnost, kao i njihovu sistemsku nezaštićenost od izloženosti alkoholu.

Niske cijene, nekontrolisana promocija i laka dostupnost alkoholnih pića tri su glavna problema koja dovode do kreiranja pogrešne slike o alkoholu kao nečemu dobrom u glavama djece i mladih i direktno uzrokuju niz pogubnih posljedica poput saobraćajnih nesreća, pojave nasilja u porodici, smrtonosnih bolesti, što redom može biti spriječeno adekvatnim preventivnim djelovanjem.

Centar za edukaciju mladih, tokom svog dugogodišnjeg intenzivnog rada na prevenciji konzumiranja alkohola i drugih štetnih supstanci među djecom i mladima, utvrdio je da su oni u Bosni i Hercegovini izloženi pritiscima kulturološkog tretmana alkohola u njihovoj okolini, gdje se on često predstavlja kao kulturna baština. Alkohol je prisutan i na školskim ekskurzijama, maturskim zabavama, porodičnim okupljanjima, proslavama, sahranama, dio je socijalizacije, a, prisustvujući svim tim događajima, djeca i mladi bivaju ohrabreni da ga konzumiraju, ohrabreni od onih koji bi ih trebali zaštititi.

Zbog ovakve slike alkohola u našem društvu, svijest o njegovoj štetnosti, posebno po djecu i mlade, njihov razvoj i zdravlje, je na jako niskom nivou, iako smo sa svih strana bombardovani vijestima o nemilim događajima izazvanim njegovom konzumacijom.

Kroz analizu, višegodišnje promatranje i simptomatsko rješavanje ovog problema, Centar za edukaciju mladih uočio je potrebu za strateškim djelovanjem, odnosno za kreiranjem nacrta sugestija za zakonske izmjene koje bi zajednički formirale mehanizam za suzbijanje zloupotrebe alkohola među djecom i mladima. Prepoznavši tu potrebu, Centar za edukaciju mladih proveo je prvo sveobuhvatno istraživanje problema izloženosti djece i mladih alkoholu u BiH, koje obuhvata sve aspekte borbe za suzbijanje korijena ovog problema i njegovih negativnih posljedica po djecu i mlade. Dokument je baziran na pozitivnim primjerima iz drugih država (prvenstveno država članica Evropske unije) i ima tri pravca djelovanja: dostupnost alkohola, marketing alkohola te politika cijena alkoholnih proizvoda.

Ovaj višeslojni problem nemoguće je riješiti jednom zakonskom regulativom. Neophodan je inovativni i multidisciplinarni pristup problemu koji će donijeti odgovore na mnoštvo otvorenih pitanja vezanih za problem konzumiranja alkohola među djecom i mladima, a CEM u ovom dokumentu prikazuje stvarne razmjere ovog problema, te konkretne prijedloge za njegovo sistemsko suzbijanje i prevenciju među djecom i mladima.

 

 

Nulta% tolerancija 2

Iako Bosna i Hercegovina posjeduje zakone koji zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima, istraživanja Centra za edukaciju mladih (CEM) pokazuju da je praksa prodaje alkohola maloljetnicima itekako prisutna u trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Posebno su zabrinjavajući rezultati CEM-ovog terenskog istraživanja Tajni kupac iz 2022. godine, koji pokazuju da je 99 od 100 trgovačkih objekata u 10 bh. gradova prodalo alkohol maloljetnicima.

Inspekcijske službe ne posjeduju odgovarajuće mehanizme za nadzor na provedbom ovih zakona. Naime, da bi inspekcija djelovala u smjeru kažnjavanja prodaje alkohola maloljetnoj osobi, potrebno je da svjedoči takvoj situaciji, za što su šanse ekstremno male.

Brojna istraživanja koja je Centar za edukaciju mladih sproveo i prikupio tokom svog višegodišnjeg rada na kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, pokazala su zabrinjavajući nivo izloženosti djece i mladih alkoholu kroz njegovu laku dostupnost, niske cijene i nekontrolisanu promociju.

Nulta% Tolerancija, prvo sveobuhvatno istraživanje izloženosti djece i mladih alkoholu kroz njegove niske cijene, laku dostupnost i nekontrolisanu promociju, pokazuje da bosanskohercegovačko društvo još uvijek nije svjesno ozbiljnosti ovog problema i da BiH ne posjeduje regulativu koja će štititi djecu i mlade od štetnog uticaja izloženosti alkoholu.

Svjedoci smo da se u blizini škola nalaze trgovački i ugostiteljski objekti u kojima se prodaju alkoholna pića, duhanske prerađevine i nargila, zatim reklame alkoholnih pića na jumbo plakatima, citylight-ovima, plakatima, suncobranima ugostiteljskih objekata i sl, a djeca i mladi su posebno osjetljivi i podložni njihovom uticaju. Alkohol industrija vrlo često promoviše svoje proizvode ciljano prema djeci i mladima, s ciljem da postanu konzumenti njenih proizvoda od u što mlađoj životnoj dobi, što je direktan uzrok pojave alkoholizma nakon određenog vremena konzumiranja alkohola.

CEM-ova istraživanja na području cijele BiH su pokazala da kantonalni MUP-ovi, MUP RS-a, kao i Policija Brčko Distrikta bilježe ozbiljan procenat saobraćajnih nesreća, slučajeva nasilja u porodici i narušavanja javnog reda i mira, uzrokovanih konzumiranjem alkohola, što je neoboriv dokaz da je stanje alarmantno.

Stoga, svi trebamo aktivno i zajedno učestvovati u prevenciji alkoholizma i zaštiti djece i mladih od izloženosti alkoholu, kako bismo prevenirali uzrok i spriječili katastrofalne posljedice po zdravlje i društvo, koje je nemoguće do kraja izliječiti.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno