Kultura

Zenička biblioteka u novu godinu zakoračila promocijom tri nova izdanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka Zenica (GBZ) prilagodila se okolnostima te je uspješno okončala i prošlu, pandemijsku godinu u kojoj je, ipak, najvažnije bilo sačuvati zdravlje svojih korisnika i uposlenika, istakao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Haris Abdagić.

Zenička biblioteka uspjela je u takvim okolnostima sačuvati svoje članstvo, pa i dalje imaju više od 4.000 članova, dok ih na Facebook stranici prati oko 7.000 ljubitelja knjige. To je više nego što imaju i članova biblioteke, što ih posebno raduje jer su većinu aktivnosti, od polovine marta, preselili na društvene mreže i realizirali ih online.

– Počeli smo u martu, Poetskim maratonom povodom Svjetskog dana poezije i Dana Zenice, koji je naša tradicionalna aktivnost. Ovog smo ga puta organizirali on-line, kroz video materijale koje su nam poslali ljudi iz Bosne i Hercegovine i regiona. Maraton je efektivno trajao 36 sati, a reprizirali smo ga u narednim mjesecima – ističe Abdagić.

Napominje da su u poetskom maratonu sudjelovali glumci, pjevači i mnoge javne ličnosti, koji su na taj način podržali njihov projekt te predstavljali neku vrstu i “moralne čete” u korona-situaciji. Na taj su način, ističe, motivisali i razveselili ljude da li recitacijom svojih ili tuđih pjesama.

Zbog vanrednih okolnosti nije bilo moguće organizirati tradicionalnu manifestaciju “Ljeto u biblioteci“, jer ne posjeduju platformu za online edukaciju i kurseve.

– Akcenat smo prošle godine stavili na izdavačku djelatnost. Dosta je toga objavljeno. Izdvojio bih pokretanje edicije Lektira kroz naslov ‘Guliverova putovanja’. Sada su u štampi dvije stručne knjige. Jedna ‘Zbornik radova o Vitomiru Lukiću’, a druga je ‘Metodologija Maxa Webera’, magistarski rad našeg sugrađanina Jasenka Karovića. Objavili smo i knjigu Nermina Ormanovića ‘Oneobičavanje proznog tekst’; ‘Tajnovita šuma Zagaj’, priče za djecu Amira Talića… – napominje Abdagić.

Uspjeli su realizirati i Festival muzičkog filma “dokuMfest“, koji je imao i literarne programe u prostorijama Udruženja “Zona muzike”, partnerskog udruženja na projektu. Također, manifestacija “Oktobar, mjesec knjige“, uprkos situaciji bio je najsadržajniji dosada, jer su uspjeli da snime više od 30 intervjua s aktuelnim i eminentnim bh. književnicima.

Povodom 15. januara, Dana biblioteke Zenica i 67. godišnjice, omogućili su učlanjenje pod povoljnijim uslovima, za oko 30 posto nižu cijenu učlanjenja u četiri svoja isturena, zatim centralno odjeljenje i čitaonicu u sklopu Centralnog odjeljenja.

– Godišnjicu smo obilježili i kroz objavu spomenutog izdanja ‘Metodologija Maxa Webera’ Jasenka Karovića, ‘Zbornik radova o Vitomiru Lukiću’, a i ja, kao direktor i pjesnik, konačno sam objavio autorsku knjigu poezije ‘Povjeruj u sebe’, tako da smo s tri nova naslova ušli u 2021. godinu. Tako smo simbolično najavili da bi to mogla biti godina izdavaštva – dodao je Abdagić.

Najavljujući nova izdanja, navodi da je već u pripremi knjiga “Pjesničke slike“, što je neka vrsta antologije zeničkih pjesnika, koju priprema književnik Željko Grahovac, bivši uposlenik GBZ. Novih će naslova biti i u sklopu edicije “Lektira“.

– Nastavit ćemo s nabavkom knjiga, naročito stručne literature. Prošle smo godine nabavili dosta knjiga iz oblasti medicine, jer smo smatrali da je, u ovom momentu, vrlo bitno da nabavimo tu vrstu literature. Obavili smo i konsultacije s Medicinskim fakultetom u Zenici, da vidimo koji naslovi nedostaju u njihovoj biblioteci pa da bi, na neki način, bili korisni i u tom smislu. Da doprinesemo razvoju tog fakulteta i borbi protiv pandemije koronavirusa – podvlači Abdagić.

Napominje da su, na početku pandemije, svoja dva “3D printera“ ustupili Medicinskom fakultetu Zenica kako bi printali vizire za zaštitu medicinskih radnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno