Kultura

Dječija, omladinska i lutkarska scena u Zenici stvorila je velike bh. i regionalne glumce

Dječija, omladinska i lutkarska scena u Zenici stvorila je velike bh. i regionalne glumce – Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta bila je mjesto prvih glumačkih uloga danas poznatih regionalnih glumaca, a ove godine s ponosom, uz bogat sadržaj, slavi svoj 70. rođendan.

Više od 200 premijernih predstava u kojima je učestvovalo više od 1.500 glumaca kroz sedam decenija Dječija omladinska i lutkarska scena postala je veoma značajna ustanova uz Bosansko narodno pozorište Zenica i mjesto dramskog i pedagoškog odgoja mladih Zeničana.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović koji je ujedno i rukovodilac DOLS-a BNP-a je kazao da je prva predstava DOLS-a nastala 25. januara 1951. godine u režiji Franje Bičanića. Radi se o predstavi “Dugonja, Trbonja i Vidonja”.

“U ovih 70 godina predstava ‘Dugonja, Trbonja i Vidonja’, koja je ujedno i prva predstava nastala unutar produkcijskog segmenta za djecu u okviru zeničkog teatra, nakon premijere, izvedena je još pet ili šest puta. Bajka koja govori o prijateljstvu, borbi dobrog i zla, možda u narednom periodu nekom od redatelja bude inspiracija pa da se postavi u nekom novom čitanju”, kaže Mijatović.

Kroz radionice DOLS-a koje danas osim u Zenici postoje i u Kaknju i Zavidovićima prošlo je više od 300 mališana i mladih ljudi, a najbitnije od svega jeste da je ova scena bila inicijator pokretanja dramski studija u Zavidovićima i Kaknju gdje vojska od stotinjak mladih prate radionice glume, scenskog pokreta, govora i plesa pod jedinstvenom planom i programom.

Mijatović je više od 15 godina rukovodio DOLS-om, a i sam je bio član studija od 1994. godine, a u svim ovim godinama najdraži projekti, koji su većinom ustvari i imali takvu pozadinu, jesu oni s dramsko-pedagoškim metodama i tehnikama u kojim djeca i mladi aktivno učestvuju u stvaranju.

“Ono na šta se mora skrenuti pažnja, jeste ono što je sigurno specifično kod nekih glumica i glumaca u regionu, a to je, blago rečeno ‘čudan’ odnos prema stvaraocima za djecu i mlade. Većina smatra kako je pozorište za djecu odličan poligon za plasiranje lakih, zabavnih komada koji nastaju u nekoliko dana, bez velikih troškova, u šarenim kostimima koji već postoje. To jeste problem jer se time i umjetnici i recipijenti minimiziraju, a baviti se djecom, njihovim odgojem i obrazovanjem, što pozorište svakako čini, jako je ozbiljna stvar”, dodaje Mijatović.

Brojni današnji poznati bh. glumci završili su DOLS BNP-a, a neki od njih su nakon toga upisali i Akademiju te postali članovi glavnog ansambla. Samo neki od njih su: Hazim Begagić, Sabina Kulenović, Lana Zablocki, Lana Delić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, kao i oni svoje uspjehe postižu i izvan BiH: Hazim Begagić, Danijel Ljuboje i mnogi drugi.

Povodom rođendana DOLS-a BNP za djecu će biti odigrana predstava “Talas hladnog vremena”, za omladinu tu je predstava “Most”, a lutkarskom predstavom će se zeničkoj najmlađoj publici predstaviti Pozorište mladih Sarajevo s višestruko nagrađivanom predstavom “Tobija” u režiji Marija Drmaća.

Autor: E.Mehić/klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem