Ljudi

Zeničanke, vatrogasci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekipa Anadolije posjetila je prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica, koje postoji 115. godina, i razgovarala sa tri žene članice Ženskog odjeljenja DVD Zenica. Vahdeta Čostović, majka dvoje maloljetne djece, kaže da u dobrovoljno vatrogasno društvo mogu doći samo humane osobe, spremne da pomognu drugim ljudima.

“Ja sam se prijavila zahvaljujući mužu, koji je takođe vatrogasac, samo u profesionalnoj brigadi. Ovdje sam počela dolaziti od ponovnog formiranja Ženskog odjeljenja, od 2006. godine, i zaista je lijepo pomagati ljudima u nevolji. Uspijevam odvojiti vrijeme, i kada su intervencije, za maksimalno pola sata sam u Društvu, spremna da idem na teren”, kazala je Čostović. Posao vatrogasca je često veoma stresan, posebno za žene, koje mnoge stvari prihvataju emotivno.

„Prošle godine, kada su bile poplave, učestvovale smo i mi, pomagale na pravljenju nasipa, pomagale smo kod evakuacije stanovništva, utovarale hranu i ostale potrepštine u helikoptere. Zaista, nekada je stres gori nego fizički posao, pogotovo kada vidite sve te unesrećene ljude”, dodaje Čostović. 

Spremne za teren u roku pola sata

Sanela Serdarević, uposlenica Kantonalne bolnice u Zenici, komandir je Ženskog odjeljenja Doborovoljnog vatrogasnog društva Zenica u kojem je već pet godina.

„Ljudi kod nas često smatraju da je ovo muški posao, pa nas ponekad gledaju čudno kada idemo i mi na teren. Naše kolege, pripadnici Muškog odjeljenja, zaista su korektni i odnosi su zaista korektni među nama i nema nikakvih razlika. Vrijeme za ovaj poziv nije teško odvojiti i uskladiti, ja imam stalni posao u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Po potrebi smo tu, kada su neke elementarne nepogode, nesreće, požari kao i kada se pripremamo za takmičenja i smotre”, rekla je Serdarević.

Kažu kako ih nikada nije obuzeo strah, čak ni u najtežim situacijama, poput šumskih požara i poplava.

Među pripadnicama DVD-a Zenica je i 24-godišnja Nejra Pašalić, apsolventica na Fakultetu za socijalnu pedagogiju. Povodom 115. godišnjice postojanja Društva, Nejra je dobila priznanje za zalaganje, posebno za vrijeme poplava u maju 2014. godine.

„U Dobrovoljno vatrogasno društvo sam došla prije pet godina. Uvijek me privlačilo i bilo mi je zanimljivo, i zahvaljujući prijateljici koja je bila već članica društva, učlanila sam se. Bitno je pomagati ljudima i to me privuklo u Društvo”, istakla je Pašalić.

Adnan Ćukle, komandir DVD Zenica kaže kako Dobrovoljno vatrogasno društvo ima oko 150 registrovanih članova te 40 aktivnih, spremnih da u roku od maksimalno pola sata odgovore na poziv.

„Broj pripadnika stalno raste, imamo oko 40 aktivnih članova sa Ženskim odjeljenjem, dok upisanih imamo oko 150 članova. Ipak, taj broj stalno raste i skoro svake sedmice dođe najmanje dvoje da se učlane u Društvo. Prošle godine smo učestvovali u spašavanju i pomaganju za vrijeme poplava. Kada idemo na veće terene, ozbiljnije, ja pozivam aktivne članove i u roku od pola sata su spremni i idu na teren gdje dalje upravlja neko iz Profesionalne vatrogasne brigade ili štaba Civilne zaštite. Moramo stalno biti dostupni”, izjavio je Ćukle.

Uspješne i u sportskim aktivnostima

Osim intervencija, pripadnici DVD-a Zenica stalno treniraju te često učestvuju na sportskim okupljanjima vatrogasaca i drugih uniformisanih lica. Opremu razmjenjuju i naslijeđuju od Profesionalne vatrogasne brigade.

„Po zakonu, Dobrovoljno vatrgoasno društvo dobija opremu od Profesionalne vatrogasne brigade, onu koju profesionalna brigada ne koristi. Osim toga, imamo svoje prijatelje te i neke druge izvore finansiranja. Ipak, vjerujem da smo relativno dobro opremljena jedinica, što se tiče te neke lične opreme i odijela, tu smo dobro pokriveni, ali oskudijevamo sa vozilima. Uvijek može bolje, ali zadovoljni smo onim što imamo i sa ovim uspijevamo postići zavidne rezultate, kako na terenu tako i na sportskim takmičenjima, gdje u svoju ekipu uvijek stavljamo mješoviti sastav muškaraca i žena”, dodaje Ćukle.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je 4. marta obilježilo 115. godišnjicu postojanja svečanim postrojavanjem te podjelom nagrada i prigodnim druženjem. U sklopu obilježavanja godišnjice, pripadnici DVD-a Zenica darivali su krv te učestvovali u brojnim drugim aktivnostima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno