Ljudi

Senaid Begić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Zagovornik sam jedinstvenog fonda zdravstvenog osiguranja u kojem ćemo imati jednu sumu novca i izjednačiti prava osiguranika na području cijele FBiH. Kao direktor bih možda trebao biti protiv jer to znači i ukidanje kantonalnih ZZO-a, ali govorimo o interesima građana, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Senaid Begić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.
• Vlada ZDK-a usvojila je izvještaj o izvršenju finansijskog plana ZZO-a ZDK-a za 2014. godinu?
– Suficit u ovoj godini sa završnim obračunom iznosio je 1.232.332 KM. Ostvarili smo prihode u iznosu od 145.651.107 KM, a imali rashode u iznosu od 144.418.775 KM. Finansijski rezultat bi bio još bolji da nije bilo propisa koji je usvojila federalna Vlada krajem 2013. koji je počeo sa primjenom od prvog dana prošle godine, a kojim se stopa doprinosa mijenjala za 1,2 posto u korist federalnog, a na štetu kantonalnih zavoda. Naime, raniji procenat od 91 posto za kantonalne fondove smanjen je za tih 1,2 posto. Razlika kada je u pitanju ZZOZDK-a i iznos novca koji je manji u kantonalnom fondu je 1,74 miliona KM.

Veliki dužnici

• Tri godine ste na mjestu čelnog čovjeka Zavoda. Za ovaj period smanjen je deficit, povećana su izdvajanja za zdravstvene ustanove na području Kantona, ukratko – napravili ste pomake u radu ove ustanove?
– U martu 2012. imenovan sam za direktora Zavoda. U to vrijeme, a na osnovu nalaza Ureda za reviziju institucija FBiH koji je kontrolisao poslovanje ZZOZDK-a za 2011, dato je negativno mišljenje o radu Zavoda. Zatečeni akomulirani deficit bio je gotovo 22,5 miliona maraka. Dobili smo tada 40-ak preporuka Ureda za revizije koje smo počeli primjenjivati u junu te godine i dale su za rezultat da smo u 2012. deficit smanjili za 4,3 miliona KM. Drugu godinu smo završili sa suficitom od 3,244 miliona KM, a treću (2014.) sa suficitom od 1,232 miliona KM. Kada se sabere, za ove tri godine iznos smanjenog deficita je 8,9 miliona KM. Paralelno sa tim, povećali smo i iznos sredstava zdravstvenim ustanovama. U 2012. zdravstvene ustanove u ZDK-u su dobile 92.700.987 KM, 2013 – 93.870.945 KM, 2014 – 94.861.764 KM, a u finansijskom planu za 2015. predviđeno je 97.861.667 KM. Kao rezultat dobrog poslovanja u protekloj godini ZZO je mimo postojećih ugovora uplatio dodatnih 700.000 KM zdravstvenim ustanovama u ZDK-u, od čega je Kantonalna bolnica Zenica dobila 267.000 KM, Dom zdravlja Zavidovići 110.000 KM, Dom zdravlja Zenica 44.000 KM… Imamo kontinuirano povećanje sredstava za zdravstvene ustanove i smanjenje deficita na osnovu pozitivnog finansijskog rezultata. Ovi rezultati ne bi bili ovakvi da nisam imao izuzetno dobru saradnju prvenstveno sa uposlenicima i menadžmentom Zavoda, Upravnim odborom ZZO-a sa predsjednikom Jasminom Mahmutovićem na čelu i kantonalnim i federalnim ministarstvima zdravstva.

• Pokušali ste privoljeti velike dužnike da počnu izmirivati obaveze?
– Napravili smo protokole o izmirenju na rate obaveza velikih dužnika, prvenstveno firmi u državnom vlasništvu, već 2013. Napravili smo protokole sa rudnicima i Šumsko-privrednim društvom ZDK-a. Taj protokol nije ispoštovan u potpunosti, ali je dao rezultate na način da je napravio pomake u odnosu na ono kako je bilo ranije. Po zaključenju stanja obaveza prema Fondu zdravstvenog osiguranja sa 31. decembrom 2014. uputili smo opomenu neplatišama. Dug RMU Breza iznosi 16,47 miliona KM, dug RMU Zenica 23,83 miliona KM, Željezara Zenica duguje 9,83 miliona KM, Željeznice FBiH 4,52 miliona KM, Metalno Zenica 1,7 miliona, ŠPD ZDK-a 3,37 miliona… Sa ŠPD-om smo u fazi dogovora i potpisivanja protokola o obostranom izmirenju obaveza jer mi njima trebamo izmiriti dva miliona maraka za refundacije bolovanja za pet godina. Stanje deficita Zavoda bilo bi mnogo manje da su bile ažurnije uplate dugovanja velikih dužnika. Napravili smo određene pomake, ali oni nisu dostatni da se taj problem riješi.

• Bolnice i klinički centri u većim bh. gradovima suočavaju se sa problemom nagomilanih dugovanja. Kantonalna bolnica u Zenici je u minusu 16 miliona KM. Da li je Fond ispunio obaveze prema ovoj zdravstvenoj ustanovi?
– Kantonalna bolnica Zenica je 2006. od ZZO-a ZDK-a imala doznačena sredstva u iznosu od 25.620.367 KM. Osam godina poslije, dakle 2014, dobili su 42.502.047 KM. Imate povećanje od 17 miliona maraka za osam godina. Kontinuirano je povećanje izdvajanja sredstava za KBZ. Kroz nove ugovore i nove standarde i normative koji su regulisani ugovorom za 2015, iznos sredstava za KBZ će biti veći u odnosu na prošlu godinu za nešto više od 1,3 miliona KM. Zbog toga sam sugerisao menadžmentu bolnice da razmisli o podizanju komercijalnog kredita sa periodom otplate od desetak godina.

Povlašteni Sarajevo i Goražde

Povećana tranša Fonda i uštede koje oni otprilike u tom istom iznosu treba da naprave unutar svoje ustanove, mogu biti dostatne za vraćanje anuiteta tog komercijalnog kredita kojim bi oni riješili sve obaveze prema dobavljačima. Očistili bi tako kompletan dug i time riješili problem naslijeđenih repova. Znam da ima komercijalnih banaka koje su se već najavile na razgovor sa menadžmentom KBZ-a. I Kanton treba na svoj način da se uključi. Ako budemo reagovali na tri strane, onda priča o ovoj bolnici u vremenu koje nas očekuje može biti pozitivna.

• Dobar rad u Zavodu prepoznala je Direkcija za izbor najmenadžera jugoistočne Evrope. Jedan ste od dobitnika ove nagrade za oblast zdravstva?
– Poslije tri godine rada stiglo mi je ovo priznanje. U prvoj godini rada mislite da vas niko ne razumije, u drugoj godini borite se sa nekim unutrašnjim i vanjskim stvarima, zaokupljeni ste previše poslom, ali vrijeme ipak pokaže da li ste radili dobro ili niste. Cifre dovoljno govore za sebe. Drago mi je da je to neko prepoznao. To mi daje veliku satisfakciju. Ja u ovom poslu još nisam ni na pola puta. Drago mi je da sam se našao u društvu eminentnih stručnjaka kakvi su generalni direktor Centra za srce BH Tuzla dr. Emir Kabil i direktor Poliklinike u Doboj-Jugu dr. Emir Čabrić, koji su takođe dobili nagradu iz oblasti zdravstva i medicine.

• Još 2011. pokrenuli ste inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Koji su razlozi?
– Zagovarao sam javno inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji sam okarakterizirao diskriminirajućim, neekonomskim i nelogičnim. To je generator ekonomskih problema prvenstveno u kantonima FBiH, gdje imaju po tri puta različite prihode unatoč tome što imaju približan broj stanovnika ili površinu. Imamo povlaštene kao što su Kanton Sarajevo i Kanton Goražde koji imaju veće koeficijente za taj obračun. U KS-u je budžet približno 800 miliona KM, dok je u ZDK-u 250 miliona KM, a broj stanovnika im je približan. Prosječan osiguranik u Orašju potroši sa esencijalne liste lijekova 30 KM, prosječan osiguranik u ZDK-u 55, a u KS-u potroši 160 KM. Prosječni troškovi za zdravstvenu zaštitu osiguranika u KS-u su oko 850 KM, dok su troškovi potrošnje po jednom osiguraniku na području ZDK-a 450 KM. Zagovornik sam jedinstvenog fonda zdravstvenog osiguranja u kojem ćemo imati jednu sumu novca i izjednačiti prava osiguranika na području cijele FBiH. Tako bi ista prava imali osiguranik u Orašju, Zenici i Sarajevu. Taj zakon je u nacrtu usvojen prošle godine. Kao direktor bih možda trebao biti protiv toga jer to znači i ukidanje kantonalnih ZZO-a, ali ako govorimo o interesima građana, osiguranika sa područja Federacije, nama treba jedinstven fond zdravstvenog osiguranja koji će obezbijediti jednake uslove liječenja za sve stanovnike ovog entiteta.

Pripravnici

• Dosta mladih ljudi dobilo je priliku obaviti pripravnički staž u ZZO-u ZDK-a?
– U Zavodu zdravstvenog osiguranja u posljednje tri godine zaposlena su kroz različite programe zapošljavanja, što kantonalne, što federalne, 103 pripravnika. Do kraja aprila namjeravamo primiti njih još 60.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno