Naše

Zeničanka oduševljena postupkom policajaca – pronašli i vratili joj penziju!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Z.S. (70) obratila se danas redakciji Zenicabloga, želeći da sa sugrađanima podijeli svoju, kako kaže, nevjerovatnu pozitivnu priču.

– Prošle sedmice sam u banci u Crkvicama podigla penziju. Inače koristim karticu, ali imam nekih problema sa njom, pa sam digla gotovinu, oko 650 KM. Na putu kući sam na trafici kupila cigarete, platila i otišla. Kad sam došla kući, shvatila sam da u novčaniku nema novca i u tom trenutku sam “vrtila filmove” shvativši da sam novac jedino vadila na kiosku, da nije bilo nikog blizu….počinje nam priču.

Ubrzo se vratila na kiosk, gdje zatekla radnicu i sugrađanku, koja je nešto kupovala u tom trenutku.

– Rekla sam prodavačici da mi je, najvjerovatnije, na pultu ispao novac i pitala da li je ona nešto vidjela – žena me je užasnuto pogledala i rekla – pa upravo prije dvije minute smo vratili čovjeka koji je bio prethodna mušterija i dali mu novac!

Nakon što se ona udaljila od kioska, pred njega je došao nepoznati muškarac, koji je zamolio da kupi “Bingo” listić, te Zeničanku, koja je došla pred kiosk, zamolio da obavi kupovinu “preko reda”.

– Kad je kupio listić, krenuo je prema vozilu, a žena koja je došla na red i prodavačica su tada primjetile novac na dnevnoj štampi. Uspjele su ga “dozvati” i pitati je li to njegov novac ostao – on je rekao da jeste, uzeo ga i otišao… Ja sam ostala zatečena, zbunjena, nisam znala šta da radim, one su ga jedva mogle opisati, a i šta bi sa opisom. Rekle su mi da idem prijaviti u policiju, da budem iskrena, jedva sam otišla, iako je policija ni sto metara od tog mjesta, nastavlja priču.

Novi, ovaj put “pozitivni” šok doživjela je pred Policijskom stanicom Crkvice.

– Prišla sam, a policajac koji mi se obratio je bio nevjerovatno ljubazan. Imam 70 godina i nikad nisam naišla na neko toliko ljubaznu osobu. Rekla sam mu da ni sama ne znam ima li smisla što sam došla, jer nisam bila nasigurno šta da radim. Iskreno, da nije bio takav, ne bi ni ušla u stanicu, kad je rekao da sačekam da zovne kolege koje će preuzeti slučaj. Onda su došli djevojka i momak, i oni mladi ljudi, rekli su mi da se zovu Amela i Ermin, sa mnom su otišli do trafike, uzeli izjave od radnice, od mene i sve podatke, ispratili me kući, kaže ova naša sugrađanka.

I pored primjetne ljubaznosti, nije se previše nadala pozitivnom ishodu. Stanje je pogoršavao uopćen i gotovo nikakav trag za osobom koja je odnijela novac.

– Sutradan sam već pomislila da je sva ta ljubaznost i potez službenih osoba bila čista kurtoazija i da imaju sigurno preča posla nego da jednoj penzionerki traže njenu “posijanu” penziju. Drugi dan me pozvala policajka i rekla da su uspjeli da na snimcima jedne od nadzornih kamera u blizini identifikuju osobu koja bi, po vremenu kretanja i opisu, mogla biti osoba koje je otišla sa mojim novcem. Dan kasnije, dakle treći dan od dešavanja, pozvali su me i rekli da trebam preuzeti novac, da su pronašli tu osobu, priča ova presretna Zeničanka.

Osoba koja se udaljila sa njenim novcem je Sarajlija, zaposlen u jednoj tamošnjoj firmi, kojeg je “odala” identifikacija i tablice vozila kojim se udaljio iz Crkvica. Kako nam je rečeno, kad ga je policija pozvala on se “pravdao” time da je kod sebe u tom trenutku imao veće količine novca, da je mislio da je to ipak njegov novac, da je bio smeten i zbunjen zbog toga, te da je “namjeravao i sam da se vrati u Zenicu sa novcem, kad je ustanovio da nije njegov”.

Policija, saznajemo, nije imala osnova da ga tereti za utaju tuđeg novca obzirom da je sretna Zeničanka izjavila da ne želi da ga tereti, jer joj se izvinio zbog “nesretnih okolnosti” i vratio (većinu) novac, niti zbog toga što je slučaj prijavljen kao “gubitak, a ne otuđenje”, pa čak ni zbog “razlike” u par desetina KM izgubljenog i vraćenog novca.

– Rekla sam i policiji, ja sam oprostila, halalila ali koliko god to zvučalo kao floskula, mnogo bitnije od cijele penzije, od koje živim, je što sam upoznala mlade ljude toliko spremne da pomognu. Ne mogu vam opisati kako su se ophodili prema meni u tih par kontakata, da su mi vratili vjeru u policiju i cijeli sistem. Nadam se da će mnoge kolege, ali i druge osobe koje rade i komuniciraju s narodom, slijediti Erminov i Amelin pozitivni primjer, rekla nam je.

Kontaktirali smo i službenicu i službenika PU Zenica I – PS Crkvice. Nevoljko su pristali na fotografisanje i kratko su nam rekli da se trude raditi svoj posao što savjesnije i da im je posao da budu svim građanima na usluzi, te da im je, kao sugrađanima, ali i službenim osobama, pripadnici i pripadniku policije, drago što su pomogli ovoj sugrađanki.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno