Kultura

Zeničanin posvetio knjigu bh. ženama istraživačima koje su ostavile neizbrisiv trag

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovačka arheologija je bogata brojnim otkrićima, a o onima koje su je istraživale pisao je Ikbal Cogo u knjizi “Crtice o ženama istraživačima bh. arheologije: 1939-2008” što je treća knjiga u ediciji “Memoria” zeničkog muzeja.

Kako bi što bliže predstavio građanima razvoj nacionalno bosanskohercegovačke arheologije u posljednjih osamdesetak godina, Ikbal Cogo je u knjizi od 384 stranice, a na kojoj je radio posljednjih godina, prikazao manje poznate segmente života i rada žena-istraživača, koje su svojim djelovanjem doprinosile saznanjima o životu na prostorima BiH od prahistorije do novog vijeka.

“Cilj je bio da ih se otrgne od zaborava kao i da se apostrofira rad današnjih arheologinja koje, nekako nezasluženo, ostaju u sjeni svojih muških kolega”, poručili su iz Muzeja grada Zenice.

Pojasnili su i da bi se djelo moglo definirati kao biografsko-bibliografski leksikon što je zanimljiva, s obzirom na to da ovakvih djela u bh. humanističkim naukama nema.

“U naslovu je, ne bez razloga, navedeno ‘žene-istraživači’, a ne arheologinje jer je iz unutrašnje strukture teksta vidljivo da su arheološka istraživanja provodile i žene koje nisu imale formalno akademsko arheološko obrazovanje. Također, mnoge od njih nisu rođene u našoj zemlji ali su svojim radom iznimno doprinijele arheologiji BiH”, kaže Cogo.

Dodao je da je vremenski okvir istraživanja s ciljem od 1939. godine kada je Slovenka Paola Korošec započela karijeru u sarajevskom Zemaljskom muzeju, a kao posljednja godina 2008. kada je na Filozofskom fakultetu UNSA pokrenut studijski akademski program arheologije.

U knjizi, svoje posebne natuknice ima oko 35 žena-istraživača, ali ih se još nekoliko spominje u obimnim fus-notama pa je ukupni broj veći od 40.

Autor je izdvojio nekoliko, po njemu, najdominantnijih žena-istraživača, a to su Irma Čremošnik, Nada Miletić, Milica Kosorić, Vukosava Atanacković-Salčić, Branka Raunig i Lidija Fekeža-Martinović.

Pomenute su i mlađe arheologinje, koje i danas djeluju širom BiH kao što su Ivan Grujić, Marija Marić-Baković, Ivana Pandžić i druge.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno