Kultura

Književni program i druženje “Kad riječi poteku”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KNJIŽEVNI PROGRAM „Kad riječi poteku“- Gost: Književnik, sociolog i prevodilac Destan Kolašinac

U Zenici je, u Gradskoj biblioteci, upriličen prigodan književni program pod nazivom „Kad riječi poteku“. Odabrane poetske i prozne tekstove pjesnika i romansijera Destana Kolašinca interpretirala je Sedžida Beganović-Isaković. Dodatan doprinos ugodnom ambijentu i lijepom književniom druženju dao je profesor muzike Amir Muharemović.

Do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu Destan Kolašinac radio je u Bosanskom Brodu kao profesor sociologije i filozofije. Uz rad je upisao i u Beogradu priveo kraju postdiplomski studij iz sociologije. Kao izbjeglica (muhadžer) obreo se u Holandiji.

Nakon nostrifikacije diplome, završenih kurseva jezika i položenih ispita na Univerzitetu u Roterdamu, glavninu radnog vijeka mr. Destan Kolašinac proveo je radeći kao profesor sociopedagoške grupe predmeta i holandskog jezika za strance na jednoj višoj školi u Lajdenu.

U svijet književnosti Destan Kolašinac ušao je reltiivno kasno, s napunjenih šezdeset godina života. Objavio je romane: “Izvjesnost neizvjesnosti” (2016), “Muhadžer” (2017) “Svjetlost tame”(2018) i zbirku poezije “Zavičaja metamorfoze” (2022).

Kolašinac, koji je i istinski filantrop, piše o realnom životnom okruženju, o ljudima s kojima živi, radi i sarađuje, nastojeći da, u svakoj situaciji, pokuša pronaći izvore svjetla i nade. Njegovo pisanje karakterišu: brojne stilske figure, korištenje arhaizama i filozofska promišljanja.

On je borac za ekololško osvješćenje, zaljubljenik u putovanja i drevne civilizacije, ali i neko ko vrlo vješto čita tragove prošlosti, s namjerom da pouke i poruke koje šalje budu korektiv u svijetu koji urušava sam sebe.

Kako sam autor reče, glavni moto njegovih knjiga je: “Zajedno graditi suživot ljudskih i kolektivnih razlika, jer na Zamlji ima mjesta za sve nas.“

Hvala Masaru Krasniću i Amini Buljubašić za ustupljene fotografije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno