Ljudi

Zeničanin najmlađi predsjedavajući Gradskog vijeća u Švedskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin najmlađi predsjedavajući Gradskog vijeća u Švedskoj – Kada postanu osvajači medalja u sportu, pobijede na muzičkom ili nekom drugom takmičenju…uvijek nas oduševe priče o uspješnim mladim pojedincima koji se trude da se ime naše države, Bosne i Hercegovine, spomene u nekom „vedrijem“ kontekstu, a da to nije crna hronika, politička i društvena nestabilnost i slično. Upravo je takva priča o Bosancu, rođenom Zeničaninu, koji je svoj život, kao jedanaestogodišnjak, nastavio u Švedskoj, a nedavno je izabran za predsjednika Gradskog vijeća Općine Ulricehamn.

Kao jedanaestogodišnjak otišao u Švedsku

Dario Mihajlović je rođen 1982. godine u Zenici. Krajem 1993. godine, kao jedanestogodišnji dječak, otišao je u Švedsku, zbog rata koji se desio na našim prostorima. Prije odlaska u Švedsku, živio je na Mokušnicama, a prva tri razreda osnovne škole pohađao je u OŠ „Vladimir Nazor“ u Zenici. Kako kaže, švedski jezik mu je, u početku, bilo jako teško savladati. – Riječi se mogu naučiti relativno brzo, ali to i ne pomaže baš toliko, jer je jezik, zaista, komplikovan. Teško je savladati izgovor, naglasak, razlikovanje rijči u pisanju i izgovoru, pravila u gramatici, momenti kada ta pravila ne važe…, rekao nam je Dario, ali je, uz dosta napora i želje, ipak uspio.

Zaposlen kao nastavnik

Danas je zaposlen kao nastavnik, te radi sa djecom od prvog do šestog razreda osnovne škole U decembru 2018. godine, izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Općine Ulricehamn, nakon burnih općinskih izbora, čime je ovaj 36- godišnji rođeni Zeničanin postao jedan od najmlađih predsjednika Gradskog vijeća u Švedskoj. – Čast mi je imati ovu ulogu. To mi predstavlja prestižnu misiju, koja nije samo politička. Vrlo je lijep zadatak predstaviti općinu Ulricehamn na ovaj način. Savjet Gradskog vijeća, na čijem sam čelu, odlučuje o svim pitanjima od večeg značaja za općinu i njene stanovnike, kazao je o svojoj novoj ulozi u politici Mihajlović. Tu zahtjevnu ulogu, kako kaže, uveliko mu je olakšao posao nastavnika.

– Kao nastavnik, ja sam sve vrijeme i vrsta predsjednika. Svaki dan sa učenicima, a ponekad i na roditeljskim sastancima. Osim toga, imam sposobnost rješavanja stresnih situacija. Ali važno je biti dobro načitan i upoznat sa rutinama. Postoje određeni pojmovi za učenje, kako bi znali riješiti zadatak. Razumijem to, rekao je Dario Mihajlović.

„Situacija u bivšoj Jugoslaviji dovela me do interesa za politikom“

Zajedno sa suprugom i dvoje djece, u Ulricehamn se preselio iz Borasa, 2015. godine. Tada je upoznao Mikaela Levandera, jednog od osnivača stranke Nya Ulricehamn – Novi Ulricehamn koja je dobila snažnu podršku tokom posljednjih izbora, a koja je sada, zajedno sa središnjom strankom, dio vladajuće većine u općini. U februaru 2018. godine je postao aktivan član stranke, a, kako je rekao, naša politička situacija i sve što se dešavalo ovdje, dovelo je do njegovog većeg interesovanja o politici. – U izvjesnom smislu, vjerujem da su dešavanja u bivšoj Jugoslaviji dovela do mog interesovanja za politikom. Gdje je, povremeno, politika korištena na loš način. Lideri su podigli osjećaj nepovjerenja i mržnje između običnih ljudi. Za mene je važno koristiti politiku na dobar način, što stvara razvoj. Tamo negdje imam svoju pokretačku snagu, kaže Dario Mihajlović. Zajedno sa suprugom i djecom, ponekad dođe u Zenici, koja se, kako kaže, njegovoj supruzi jako doapada. – Sviđa joj se Zenica. Oduševljena je hranom i gostoprimstvom, kaže Dario, koji ipak svoj život i karijeru nastavlja u Švedskoj, gdje se (pre)poznaje rad, iskustvo i sposobnost pojedinca.

Naša riječ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno