Ljudi

VIDEO+FOTO: Kanal 6 sa višestrukom državnom prvakinjom u streljaštvu Emom Škaljo-Imširović: 14 godina ljubavi i odricanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Kanal 6 sa višestrukom državnom prvakinjom u streljaštvu Emom Škaljo-Imširović: 14 godina ljubavi i odricanja – Dom strijelaca i Streljački klub “Zenica”, bili su domaćini ekipi Televizije Kanal 6, koja je posjetila ovaj klub i razgovarala sa najboljom bosanskohecergovačkom sportašicom, višestrukom državnom prvakinjom Emom Škaljo-Imširović.

Pomenuti klub, slovi za najstariji streljački klub u Bosni i Hercegovini, osnovan je 1932. godine, te je jedan od najtrofejnijih sportskih klubova u našoj zemlji.

Ponosna Zeničanka, te najbolja sportiskinja u streljaštvu kazala nam je da je prvi put pucala davne 1996. godine, kao mala djevojčica.

“Odrasla sam u ovoj streljani, davne ‘92., ‘93. godine sjedila sam tu kao mala beba. Mama i tata su trenirali, dajdža rahmetlli je trenirao i uvijek smo bili tu. 1996. godine održan je bajramski turnir ovdje u Zenici i tada sam bila najmlađi učesnik”, kazala nam je Ema.

Prisustvovali smo jednom treningu, za koji, kako nam naša sagovornica kaže je potrebno pored finansija dosta volje i ljubavi.

“Jedan trening sastoji se od opreme, psihološke pripreme, zagrijavanja, te dobijete zadatak zavisno od vrste treninga, većinom se kombinuje i često igramo neke igre, no radi se i na razgibavanju i glavnim dijelovima treninga” ističe Škaljo-Imširović.

Streljački klub “Zenica” u svojim redovima ima nekoliko strosnih skupina.

“Postoje starosne skupine kadeti, juniori i seniori i disciplinske kategorije, vazdušni pištolj i vazdušna puška, koja se dijeli na stadnardnu i seniorsku, imali smo i kalibarsku pušku, ali obzirom na finansijske uvijete rijeko ko se u BiH bavi tim sportom, a što se tiče naše streljane jako dobro poslujemo, iako je zastario objekat, imamo i 50-metarsku pucaonu, a mi se trenutno nalazimo u 10-metarskoj pucaoni za zračnu pušku”.

Kao i većini sportskih kolektiva u BiH problem predstavljaju finansije, te sva potrebna oprema za jednog strijelca koji se želi profesionalno baviti ovom disciplinom.

“Streljački savez BiH nema svoj budžet, dok streljački savez Republike Srbije ima budžet milion eura. Moju pušku sam dobila za 18. rođendan od rahmetlli trenera i tada je bilo potrebno da kupim neku kvalitetniju pušku, opremu finansiraju roditelji koja je proizvedena u Visokom i koju koristim već 10 godina, iako prosječni strijelac svoju pušku i opremu treba mijenjati svake dvije godine”, istakla je Ema, te dodala da je i to jedan od razloga zašto se streljaštvo u BiH slabo pojavljuje na stranim takmičenjima.

Iako je mnoštvo onih koji imaju predrasude o ovom sportu, kao i negativno mišljenje, Ema ističe da je za ovaj sport potrebna mirna i staložena osoba.

“Kada kažete oružje odmah pomislite na agresivu, napad i nešto negativno. U našem sportu prvo što se uči jeste sigurnost kako i na koji način rukovati oružjem, što je jako bitno da svi trebaju znati. Sportsko takmičenje u streljaštvu je nešto drugo, ali ovdje se uči osnovna upotreba oružja koja zahtjeva sigurnost, pravilno rukovanje, održavanje je jako bitno i ona djeca koja dođu u ovaj klub neće se povrijediti i neće oružje pogrešno shvatiti”, naglašava Ema te ističe da se dosad nikada nisu susretali sa negativnim ishodom nekog djeteta.

Ema je sa takmičenjima zvanično počela krajem 2005. godine, te od tada postiže najbolje rezultate i predstavlja svoj grad i svoju zemlju na najbolji mogući način. Ističe da je ovaj sport potpuno drugačiji od ostalih, jer sve sami odradite.

“Jako puno truda, suza, treninga, putovanja, obuke je iza mene. Ovdje je potrebno imati miran puls, mirnu ruku, bistro oko, ali suština je da se skoncentrišete na ono što se radi. Ovaj sport nije kao fudbal i kao košarka i potrebno je da strijelac odradi sve kako treba, te se svaka greška treba i može ispraviti”.

Ema iza sebe ima veliki broj medalja, a kako kaže tačan broj još uvijek ne zna, no rado se sjeća Mediteranskih igara u Peskari gdje joj je za milimetar izmakla bronza, Bundess liga u Njemačkoj, Svjetski kup u Minhenu, prvenstvo Balkana u Baogradu, te takmičenja u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Njemačkoj i rodnoj Bosni i Hervcegovini. Kako kaže uskoro se nada odlasku na Olimpijske igre.

“Nadat se tim Olimpijskim igrama i vrijeme je za steljaštvo, obzirom da ono ima veliku historiju u streljačkom sportu i te discipline se pucaju i prve medalje se dodjeljuju streljaštvu i bila bi mi velika čast otići na Olimpijske igre”, kazala je Ema.

Razgovarali smo i sa trenerom Streljačkog kluba “Zenica”, Ladom Škaljo Ljuca koja je istakla da je ovaj sport namijenjen i muškarcima i ženama, ali i mlađim i starijima,te da se predrasude dobijaju zbog nepoznavanja funkcionisanja i načina rada u ovoj disciplini.

“Od bavljenja ovim sportom imaju predrasude iz razloga što ne poznaju ovaj sport. Dostupan svima, kako muškarcima tako i ženama, mlađima i starijima. Ovdje je potrebna dobra volja, da se prepoznate, da budete redovni na treninzima, a nakon toga dolazi rezultat”, kazala nam je Škaljo Ljuca.

Kako ističe iz ovog kluba izašli su brojni strijelci, koji su u svijetu streljaštva poznata i čuvena imena kroz historiju.

“Obzirom da je ovo najstariji streljački klub u BiH i baštini tradiciju od 1932. godine, veliki broj strijelaca je prošao kroz ovaj klub, a vjerujem da se broje i u hiljadama. Ostalo je strijelaca koji su zabilježili ovaj sprot osvajajući veliki broj medalja, a među njima su Srećko Pejović, Šaćir Džeko, Mirjana Korvat, a sada su to mlađe generacije”, istakla je Škaljo Ljuca, te dodala da su u klubu trenutno prisutne sve starosne kategorije.

Svi zainteresovani koji žele d abudu dio ove porodice strijelaca, sve što trebaju jeste da imaju preko 14 godine, te da su fizički spremni za treninge.

“Primamo kategorije od najmlađih do nastarijih, od 14 godina za najmlađe zavisno od razvoja, do onih starijih. Nismo usmjereni samo na takmičarski dio, rad kluba se zasniva i na rekreativnom dijelu, obukama, školama streljaštva i educiramo naše članove za stručne trenere i sudije”, na kraju nam je kazala Škaljo Ljuca, te dodala da je jedan od najvećih problema kluba finansijska situacija.

Kompletan prilog možete pogledati u večerašnjem izdanju vijesti u 19 sati na Televiziji Kanal 6. TNT

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno