Ostali sportovi

Zeničanin Dino Marković položio za državnog šahovskog sudiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Dino Marković položio za državnog šahovskog sudiju – U organizaciji Šahovskog saveza Federacije BiH i tehničkoj organizaciji ŠK „Inzio-Tušanj“, u vremenu od 30.10- 2.11.2020. godine održan je seminar za šahovske sudije svih nivoa (klupski, županijski /kantonalni /regionalni, savezni/državni). Seminar se održao u hotelu „Lukavac“ u Lukavcu.

Seminaru je pristupio i mladi Zeničanin Dino Marković, koji je na 27.ekipnom prvenstvu ŠSFBiH nastupio kao kapiten i igrač prve ploče za ŠK Preporod iz Zenice, uspješno je položio ispit i stekao zvanje: državni sudija u šahu. Kaže da su ispunili cilj na proteklom prvenstvu, jer su izborili opstanak

Uporedo sa ovim seminarom u Lukavcu se održalo i 27. Ekipno prvenstvo ŠSFBiH za seniore–Prva „A“ liga, na kojem su učestvovali ŠK Čelik i ŠK Preporod iz Zenice. O ovome smo objavili na linku: https://www.zenicablog.com/foto-sahisti-celika-osvojili-drugo-mjesto-na-27-ekipnom-prvenstvu-ssfbih-za-seniore-prva-a-liga/ .

Nešto iz biografije Dine Markovića:

Dino Marković je rođen 07. 07. 2000. godine u Zenici. Završio je Osnovnu školu „Musa Ćazim Ćatić“, te Srednju školu „Prva gimnazija u Zenici“. Sada studira matematiku i informatiku na Filozofskom fakultetu u Zenici, druga je godina. Šah mu je prvo pokazao djed, Bajazit Ahmetagić, kada je imao samo četirigodine.

Sa sedam godina osvojio je prvo mjesto na prvenstvu OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i veliki interes je za njim pokazao ŠK „Preporod“ Zenica u koji se i učlanio 2007. godine. Trener mu je bio, do decembra 2015. godine, FM Enver Muratović. Dino je u svojoj kadetskoj i juniorskoj karijeri bio višestruki prvak grada Zenice. 2010. i 2016. godine bio je prvak države u svojoj konkurenciji. 2012. i 2016. godine bio je prvak Federacije BiH u svojoj konkurenciji. Apsolutni je prvak kantona ZDK u svojoj konkurenciji. U ostalim godinama je bio viceprvak Federacije i države BiH u svojoj godini. Dino je ujedno nastupao na mnogim svjetskim i evropskim prvenstvima.
Godine 2017. Dino je položio za kantonalnog sudiju, a 7.7.2018. godine (kada je napunio 18 godina), stekao je i zvanje kantonalnog sudije. Dana 02. 11. 2020. godine Dino je položio za državnog sudiju u šahu i to je glavna vijest u ovom prilogu.

Dino je nastupao na mnogim Open turnirima, međunarodnim, klupskim, memorijalnim…gdje je često osvajao nagrade redovne ili specijalne (kadetska ili za određeni rejting).

Godine 2014. Dino je predstavljao državu Bosnu i Hercegovinu na prijateljskim igrama u Klagenfurtu, Austrija, gdje je sa svojom ekipom osvojio drugo mjesto, a pojedinačno bio je treći.

Godine 2015. u januaru Dino je osvojio je zauzeo 1.mjesto u seniorskoj konkurenciji u Vitezu. 2016. godine Bio je kadetski prvak U-18 grupi (starijoj), te 2014.godine zauzeo je 1.mjesto u juniorskoj konkurenciji u Prozor-Rami.

Dino radi na mnogim web stranicama, sam je napravio web stranicu i rado igra online šah na šahovskim platformama.

Krajem novembra 2020.godine, Dino će suditi i parovati Međunarodni turnir u Zenici koji će biti rapid rejtingovan. On kod sebe posjeduje originalnu verziju Swiss Manager programa sa kojim može da pravi turnire duže od pet kola, te da ih prijavi kod FIDE da budu rejtingovani.

Dinin cilj je da pređe rejting 2200 za osvajanje titule CM, pa onda ide dalje – većim koracima.

Čestitke mladom Dini Markoviću na ovom uspjehu i na svim dosadašnjim uspjesima i od sportske redakcije Zenicabloga.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno