Kultura

Zeničani autori vizuelnog identiteta Papine posjete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički akademski slikar Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru “Sveti Pavao” u Zenici, i grafički dizajner Dragan Ivanković autori su vizuelnog i grafičkog identiteta boravka pape Franje u našoj zemlji. Kao što je javnosti poznato poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo će početkom juna posjetiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a zenički autori su uradili punu paletu i standardizaciju vizuelnog i grafičkog identetita ove značajne posjete, za koju su već urađeni logo i znak, poster, plakat, ‘džambo plakat’, i prateće poštanske marke, za koje se još čeka odobrenje nadležnih službi Svete stolice.

– Ovo je za nas izuzetno priznanje i nakon poziva iz organizacijskog odbora da ponudimo svoje rješenje, koje je trebalo da sadržava lik pape Franje i križ kao simbol kršćanstva, što su navedeni kao obavezni detalji, krenuli smo u višednevni rad, koji je evo donio rezultat. Radujemo se što ćemo biti dio značajnog svjetskog događaja, koji će se zapamtiti u historiji naše zemlje – rekao je za Fenu profesor Miroslav Šetka. Za prvo idejno rješenje zenički autori su imali svega tri dana i nakon toga su uradili kompletan rad sa svim standardiziranim grafičkim formama.

– Iako smo bili malo ograničeni vremenskim periodom znali smo šta želimo ponuditi, jer smo osim obaveznih elementa imali potpunu slobodu i sve drugo je bilo prepušteno našoj kreativnosti. Ustvari, tek nakon predaje kompletnog rada, bilo je teško ono iščekivanje odluke o prihvatanju. Profesor Miro i ja već dugo surađujemo zajedno i timska crta našeg rada je ujednačena tako da imamo ujednačene vizije radova – kaže Dragan Ivanković. Ovih dana se očekuje odobrenje za puštanje u promet pratećih poštanskih markica, koje će biti konačna potvrda odlično urađenog likovnog i dizajnerskog posla junske posjete pape Franje našoj zemlji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno