Kultura

“Kulturna baština- zaboravljeni identiteti”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Katedra za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Muzej grada Zenice organizirali su, u okviru Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, tematski okrugli sto “Kulturna baština – zaboravljeni identiteti”.

Cilj okruglog stola, kojem su uvodničari i moderatori bili Damir Kukić i Esad Delibašić, jeste omogućiti kroz transdisciplinarne pristupe razmjenu iskustava o kompleksnosti, višeznačnosti, zaštiti i društvenoj ulozi kulturne baštine, kao i o ulozi baštinskih ustanova u očuvanju kulture pamćenja.

– Pokušali smo otvoriti prostor za diskusiju o strategijama i politikama pamćenja i zaborava, o upotrebi i ideološkom reinterpretiranju prošlosti, te o paralelnom postojanju u javnom prostoru selektivnih konkurentskih pamćenja. Drago nam je da su u radu sudjelovali i brojni mladi ljudi, koje je zainteresovala ova tema, i koji bi u budućnosti mogli da realiziraju niz svojih projekta kojim se mogu na neki način oživjeti zaboravljeni identiteti i sačuvati najveći dio naše kulturne baštine -rekao nam je Damir Kukić.

U prvom tematskom dijelu “Kultura pamćenja” rasprava je vođena o kulturnoj baštini u okrilju humanističke tradicije, industrijskoj baštini u Zenici, ekonomskom aspektu kulturne baštine i promjenama mitološkog i potreba reprodukcije.

U drugom dijelu okruglog stola “Zaštite baštine” Adnadin Jašarević je analizirao zaštitu baštine kroz literaturu, Igbal Cogo je obrazložio izmjene Zakona o kulturnoj baštini ZDK-a, a Alen Šabanović i Lejla Osmanić su tematski obrazlagali pristupe u digitalizaciji kulturne baštine, te zaštite likovnih zbirki kroz prezentaciju.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno