Info

Zenicablog saznaje: EU novac za građane Zenice se zbog greške administracije vratio Ministarstvu finansija FBIH, jutros ponovljena uplata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danima, još od prije Novogodišnje proslave, građani Zenice i čitaoci našeg portala šalju upite zašto Zeničanima nije izvršeno doznačavanje sredstava iz EU za “energetski siromašna domaćinstva”.

Podsjećamo, federalne vlasti su još 21. decembra saopćile da će procedure biti okončane za maksimalno deset dana, te da će do kraja 2023. svi dobiti novac. Iz nekih općina i gradova, kao što je susjedni kakanj, još prije sedam dana je saopćeno da su sredstva “legla”, te istog dana transferirana građanima, na dostavljene račune.

Nakon niza upita građana, Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sinoć je na svom Facebook profilu objavio tvrdnju da “sredstva još nikada nisu doznačena na račun Grada Zenica”, te za to okrivio federalno Ministarstvo finansija.

– Zaključno sa današnjim danom do 16 sati, sredstva nisu bila doznačena na račun kako bi bila dalje transferisana. Poštovani građani, čim sredstva budu uplaćena od strane federalnog ministarstva finansija odmah će biti proslijeđena na račune građana, istoga dana, objavljeno je sinoć na Kasumovićevom profilu.

Odmah po objavi, zatražili smo zvanično odgovor federalnog ministra Tonija Kraljevića i Ministarstva finansija. Iz odgovora, koji je dostavljen portalu Zenicablog, proizlazi da je novac gradovima i općinama uplaćen prije sedmicu, ali da se u slučaju četiri grada i općine Federacije, među njima i Zenice, radilo o pogrešno dostavljenim, odnosno unesenim  podacima tzv. koda vrste prihoda za uplatu, te su banke jučer obavijestile ministarstvo da je novac – vraćen.

– Federalno ministarstvo financija je u srijedu, 27.12., prema bankama dostavilo naloge za uplatu sredstava od energetske pomoći prema svim gradovima i općinama. Međutim, sredstva za četiri jedinice lokalne uprave, među kojima je i grad Zenica, naknadno su vraćena na račun Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH. Prema propisima, Jedinstveni račun trezora funkcionira na način da budžetski korisnici samostalno unose naloge za plaćanje, kojem potom realizira Federalno ministarstvo financija. U konkretnom slučaju naloga za plaćanje prema gradu Zenici, banka je izvršila povrat sredstva radi pogrešne vrste javnih prihoda. Nakon uvida, Federalno ministarstvo financija je jučer pripremilo nove naloge i uputilo ih na proceduru potpisivanja. Nalozi će jutros biti predani na banku, te bi novac tijekom popodneva trebao biti na računu grada Zenice i druge tri općine, odgovorenoje Zenicablogu na upit jutros u 10 sati.

Očigledno je da je Ministarstvo finansija odmah odgovorilo na upit medija, te pojasnilo situaciju, kao i samo povuklo poteze na ispravljanju greške, a ostaje nejasno zašto se niko od nadležnih u Gradu nije zapitao kako su svi dobili novac, a Zenica nije, te zatražio isto što smo upitali i mi.

Poslali smo upit i prema Ministarstvu rada i socijalne politike FBIH, tražeći odgovor da li je greška u “kodu vrste prihoda” počinjena od strane službenika Grada ili Ministarstva, koje je pripremalo uplate. Nažalost, odgovora o tome čija je konkretno greška koštala Zeničane kašnjenja u primanju sredstava, za sada nema. Kad i ako dođe, objavićemo ga.

Oko 13 sati na adresu našeg portala stigao je odgovor iz Ministarstva rada i socijalne politike, po kojem je grešku napravila administracija Grada Zenice – Odgovor pročitajte NA OVOM LINKU.

U svakom slučaju, građani – ni krivi ni dužni, još jednom su postali žrtve neprofesionalne administracije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno