Info

BHRT upozorava: Ako se mi ugasimo, gasi se i internet i mobilna telefonija u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat uposlenika BHRT-a održao je konferenciju na kojoj je predstavio finansijski problem javnog servisa u državi, pokazao podršku koju imaju od kolega i javnosti te su upozorili da će ugasiti internet i mobilnu konekciju ukoliko ne dođe do rješenja.

Novinarka i voditeljica Neda Tadić je na početku specijalnog programa, u kojem je zajedno sa press konferencijom pušteno mišljenje različitih ljudi o njihovom problemu, kazala kako BHRT-u slijedi gašenje ukoliko ne bude uspostavljen drugačiji način raspodjele zakonski propisane takse.

“Mi nemamo informacije o tome hoće li i kada ovo pitanje biti riješeno”, poručila je, a zatim najavila TV prilog njihovog kolege o javnom servisu u kojem sagovornici navode da je BHRT važan stub države, a ne samo medij.

Merima Kurtović Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u je kazala da oni ne žele učestvovati u prepucavanju javnih servisa između sebe, ali da žele upozoriti sve kako na ovaj način rad BHRT-a neće moći biti nastavljen.

“Pozivamo da u sva tri javna emitera uđu finansijske inspekcije i ustanove ko je radio protiv zakona. U martu smo protestovali, a danas upozoravamo političare, OHR i naše menadžmente”, kazala je ona.

Članica Upravnog odbora Sindikata Minja Erić ističe kako je ugrožena egzistencija do 800 zaposlenih.

Nakon toga je pušten TV prilog o dopisništvima BHRT-a i katastrofalnim uslovima u kojima rade. Osim toga, videoporukama su se obratili i novinar Dragan Bursać te generalna sekretarka BH Novinara Borka Rudić kako bi pružili podršku kolegama iz ovog javnog servisa. Podršku su im pružili i brojni drugi sindikati u BiH čije su poruke pročitane.

Videoporuke su poslali i predsjednici novinarskih sindikata iz Hrvatske i Crne Gore te predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever. Pročitana je i podrška bh. reditelja Dine Mustafića.

Tadić se još jednom obratila javnosti tokom konferencije kazavši “Vrijeme otkucava, a rješenje za nas je potrebno hitno i neodložno”, prilikom čega je najavila završnu poruku predsjednice Sindikata.

Kurtović Pašalić je prilikom završne riječi upozorila političare i javnost da oni imaju mnogo veću moć koju će iskoristiti ukoliko ne dođe do dogovora o finansiranju BHRT-a, a to je gašenje interneta i mobilne mreže u BiH.

“Mi smo ogledalo države. Sramota je da naši menadžementi imaju tri-četiri hiljade pa i više, a kotačići koji proizvode program 600, 800 KM ili u najboljem slučaju prosječnu plaću. U današnje vrijeme se od toga ne može prehraniti porodica i zato smo tu. Mora se provesti pravedna sistematizacija radnih mjesta, da se povećaju plaće, topli obrok, poboljšaju uvjeti rada. Na kraju, u našim su rukama kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet. Poštovani gledatelji i slušatelji, ako se oni ugase, gasi se i internet i mobilna telefonija i ostale komunikacijske usluge. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvatite, posebno političari. Poduzećemo sve zakonski dozvoljene korake, upozorenje, proteste pa i generalni štrajk, a mart je blizu i rok EU za izvršavanje 14 prioriteta od kojih je jedan finansijski stabilan i nezavisan javni servis. Znamo da se možete dogovoriti, to nam pokažete kada je riječ o povećanju vaših plaća, a ostalo sve ispada predstava za javnost iz koje vas mi možemo isključiti. Naši daljnji koraci, zavisit će od vaših dogovora i odluka, hitno i neodložno jer nemamo novca ni za isplatu kupona za prijevoz, a kada gladni stomaci progovore znamo šta se dešava”, završila je Kurtović Pašalić.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno