Naše

Zenicablog ekskluziv: OHR upozorio vlasti u ZDK – Ispunite svoje obaveze i provedite finansijsku samostalnost policije od politike!

Zenicablog ekskluziv: OHR upozorio vlasti u ZDK – Ispunite svoje obaveze i provedite finansijsku samostalnost policije od politike!

Visoki predstavnik u BIH Valentin Incko uputio je pismo premijeru i predsjedavajućem Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Mirzi Ganiću i Ćazimu Huskiću, u kojem ih poziva da Skupština i Vlada ovog kantona više ne odlažu preuzete obaveze i osiguraju finansijsku samostalnost Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Naime, Incko izražava zabrinutost jer je, podsjećamo još 25. septembra prošle (2018.) godine istakao Zeničko-dobojski kanton, Vladu i Skupštinu ovog kantona (koju su tada vodili premijer Miralem Galijašević i predsjedavajući skupštine Jasmin Duvnjak) kao lidere i pozitivan primjer u usvajanju zakonodavstva koje će omogućiti finansijsku neovisnost Uprave policije u odnosu na Ministarstvo unutrašnjih poslova, a time i neovisnost policije od direktnog i indirektnog utjecaja političkih opcija i stranaka.

– Tada sam pohvalio napore Vlade i Skupštine. U tom pismu sam također naglasio da će “uspješna implementacija najvažnijih aspekata Zakona – pravne i budžetske samostalnosti Uprave policije – omogućiti efikasniji i profesionalniji rad policije, te predstavljati efikasnu prepreku neprikladnom političkom uticaju na rad policije, stoji u Inckovom pismu Huskiću i Ganiću.

Šta se dogodilo u međuvremenu?

Dvadesetog maja ove (2019.) godine Skupština ZDK je usvojila dopune Zakona, kojima je “odložena implementacija budžetske samostalnosti Uprave policije ZDK do 1. januara 2020., uprkos činjenici da su administrativne pripreme već bile urađene.

I dok je prethodna, pohvaljena odluka Vlade i Skupštine bila produkt jedinstva tadašnje vlasti okupljene oko SDA, nova odluka o zaustavljanju pozitivnih pomaka u ZDK je donesena u novoj vladajućoj koaliciji, u kojoj je osim vladajuće SDA, upravo resor unutrašnjih poslova pripao Stranci demokratske aktivnosti A-SDA. Prvobitno je bila predložena odluka kojom se u potpunosti nadležnost vraća Ministarstvu, kao posljedica političkog pritiska i pokušaja novih članica koalicije da dobiju veći utjecaj, ali je pod pritiskom OHR-a i međunarodnih organizacija napravljen “kompromis o odlaganju”.

OHR i Valentin Incko očigledno nisu “zaboravili” na to “odlaganje”, pa su sada na vrijeme “podsjetili” nadležne na preuzete obaveze.

– Sada pozivam vlasti Zeničko-dobojskog kantona da ispune svoje obaveze i impelementiraju Zakon odnosno budžetskus amostalnost Uprave policije od 1. januara 2020. godine, stoji u pismu Visokog predstavnika.

I dok je prvo, lanjsko pismo upućeno tadašnjim rukovodiocima Galijaševiću i Duvnjaku bilo pismo međunarodne zajednice za ponos i primjer, te je njegova kopija kao primjer dobrog poslovanja poslano ostalim Vladama i Skupštinama Kantona u Federaciji, ovo, oktobarsko Inckovo pismo oštrog upozoravajućeg tona je upućeno, osim premijeru Ganiću i predsjedavajućem huskiću i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BIH, Delegaciji Evropske Unije u BIh i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Hoće li Vlada i Skupština nastaviti “po svom” ili će ipak nastaviti pozitivan i kako je OHR istakao “liderski trend u stvaranju neovisnosti policije od politike”, pokazaće pripreme i Nacrt, a onda i Prijedlog budžeta Kantona za 2020. godinu.

Pismo Incka Ganiću i Huskiću

Prošlogodišnje pismo Incka Galijaševiću i Duvnjaku

 

ZB

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem