Naše

Reakcija BH Pošte na inicijativu zastupnika u Parlamentu FBiH Senaida Begića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U tekstu objavljenom na portalu Zenica blog od 11.10.2019. godine, pod naslovom “Pod hitno zaustaviti nelegalnu naplatu poštarine od građana FBiH u iznosu od 1,80 KM po paketu”, (Inicijativa Senaida Begića) izneseni su nepotpuni podaci koji se odnose na aktivnosti “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, a u vezi sa naplatom naknade za pismonosne inostrane pošiljke sa robom. Zato Vam šaljemo prikaz stvarnih činjenica, a u svrhu tačnog informisanja javnosti i korisnika usluga BH Pošte:

Naplata naknade za pismonosne inostrane pošiljke sa robom u iznosu od 1,80 KM temelji se na izmijenjenoj klasifikaciji poštanskih usluga (Konvencija Svjetske poštanske unije, usvojena na Kongresu Svjetske poštanske unije u Istanbulu 2016. godine, a koja je stupila na snagu od
01.01.2018. godine), prema kojoj se podjela pismonosnih pošiljaka prema sadržaju vrši na pismonosne pošiljke koje sadrže dokumente i pismonosne pošiljke koje sadrže robu (čl. 17.2 i 17.3). Pošiljke koje prispjevaju iz inostranstva i sadrže robu prispjevaju u BiH sa brojevima koji nisu
pojedinačno evidentirani u manipulativnim ispravama za pismonosne pošiljke od strane zemlje porijekla i samim tim broj na pošiljci nije registrovani broj pošiljke.

Počev od 01.07.2018. godine, „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, prilikom uručenja od primaoca pismonosnih pošiljaka iz inostranstva koje su iz otpremne države prispjele kao obične, a sadrže robu naplaćuje iznos od 1,80 KM koliko iznosi poštarina za preporučeno rukovanje pošiljkom u
unutrašnjem prometu u skladu sa Cjenovnikom „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo. Za pošiljke koje su prispjele evidentirane ili podliježu carinskom pregledu u smislu carinskih propisa, ova naplata se ne vrši.

Korisnici usluga „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo su o naplaćivanju predmetne naknade obavješteni putem WEB stranice „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo, a takođe o navedenom postupanju upoznata je Agencija za poštanski promet BiH. U skladu sa Općim uvjetima za obavljanje poštanskih usluga („Službeni glasnik BiH“, broj:102/10) javni poštanski operateri u BiH naplaćuju naknadu za obične pismonosne pošijke u slučaju nemogućnosti uručenja pošiljaka koje ne odgovaraju standardnim dimenzijama za pismonosne pošiljke. Naime, uručenje pošiljaka koje sadrže robu na način kako se uručuju obične pismonosne pošiljke (u kućni poštanski kovčežić, bez potpisa primaoca ili ovlaštenog lica) u većini je slučajeva nemoguće zbog gabarita omota ili oblika sadržaja, kao i zbog rizika od krađe pošiljaka iz kućnog kovčežića.

Agencija za poštanski promet BiH je dopisom broj 01-04-3-29-5-844-1/18, od dana 07.11.2018. godine, dostavila obavijest Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Javnim poštanskim operaterima u BiH (BH Pošta, Pošte Srpske Banja Luka, Hrvatska pošta Mostar) da Javni poštanski operateri imaju mogućnost naplaćivanja naknade za obične pismonosne pošiljke u slučaju nemogućnosti uručenja pošiljaka koje ne odgovaraju standardnim dimenzijama za pismonosne pošiljke (član 12. Opštih uslova za vršenje poštanskih usluga – Sl. Glasnik BiH, broj 102/10).

Cijena preporučenog rukovanja pošiljkom utvrđena je cjenovnicima javnih poštanskih operatera za koje postoji saglasnost nadležnih ministarstava i u skladu je s Odlukom o jedinstvenoj tarifnoj politici za rezervisane poštanske usluge.

“JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno