Sudske klupe

ZENICA: “Napravit ću ti 40 operacija i sve ćeš ih platiti” Žene i djecu prisiljavali da džepare po Parizu, oni se provodili u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Napravit ću 40 operacija na tebi i sve ćeš ih morati platiti”. Ovako je Elvis Salčinović, “kralj džeparoša” iz Zenice, 18. novembra 2014. godine zaprijetio svojoj nevjenčanoj supruzi Sabaheti Hamidović dok je “radila” u Francuskoj jer je taj dan ukrala “samo” 200 eura.

Salčinović je danas osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima i pranja novca.

Istu kaznu dobio je i Toni Hamidović, koji je jednoj od svoje dvije supruge, koje su isto tako za njega “radile” u Francuskoj, u više navrata prijetio jer “nije zaradila ni dinara” ili je “zaradila samo 300-400 eura”, govoreći joj kako će “doći tamo i ubiti je”, “sahranit će joj djecu” i “bit će joj tri puta gore nego kad joj je slomio ruku”.

Istražitelji pratili komunikacije

Dok su njihove vjenčane i nevjenčane supruge, zajedno sa više maloljetne djece krale po pariskim muzejima, metroima i drugim javnim mjestima, a novac im redovno slale u BiH Western Unionom, posredstvom posrednika uglavnom iz Rumunije, oni su taj novac trošili na provod, kupovinu skupocjene robe, vozila, automobila… Prema jutrošnjoj presudi na taj način “zaradili” su najmanje milion i po eura.

O svemu tome prikupljen je veliki broj dokaza, a dobar dio njih proistekao je iz posebnih istražnih radnji koje su provođene u odnosu na optužene prilikom kojih je praćena njihova telefonska komunikacija.

Kako se moglo čuti iz presude, žrtve eksploatacije, ali i same optužene, u Francusku je automobilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozio Kenan Frndić, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora. U Francuskoj je od žrtava preuzimao novac koji je prevozio u BiH i predavao Salčinoviću i Hamidoviću.

Također je na svoje, ali i ime svoje rodbine preuzimao veće količine novca koje su Western Unionom slali posrednici i predavao ga Salčinoviću i Hamidoviću, ali i za njih kupovao nekretnine i skupe automobile, čime je taj novac ubacivan u legalne tokove.

Lažni dokumenti

Između ostalog, za ovako zarađen novac kupljeni su zemljište i kuća u zeničkom naselju Crkvice, kao i poznata “crvena kuća” i zemljište u Lukovom Polju. Tu je i stan na području Zenice od 83 kvadrata, te veći broj luksuznih automobila.

Frndić je također za optužene, ali i njihove žrtve “završavao” lažne identitete, na osnovu kojih su vadili putne isprave, a sve uz pomoć uposlenika Općine Vlasenica Božidara Trišića, koji je osuđen na dvije godine zatvora. Trišiću je za te usluge plaćao između 50 i 200 eura. On sam je od optuženih dobijao od 100 do 200 eura za “završavanje papirologije”.

Trišić je u službene evidencije unosio neistinite podatke, ovjeravao ih službenim pečatima, izdavao im lažne rodne listove i uvjerenja o državljanstvu i davao im instrukcije kako da nabave lične karte i pasoše.

Optuženi su se posredstvom svojih supruga ili lično sastajali sa uposlenikom ambasade u Parizu Velidom Hamidičevićem, kojem su predavali novac, a on im izdavao putne listove, bez redovne procedure provjere podataka u bazama IDEEA-e. Ukupno su mu za te usluge platili 5.250 eura.

Jutrošnjom presudom, optuženima je naloženo oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, kao i da nadoknade troškove krivičnog postupka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno