Sudske klupe

Izrečena presuda Elvisu Salčinoviću i “njegovoj” ekipi: 33 godine robije za međunarodnu trgovinu ljudima, pranje novca, mito…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Izo Tankić osudilo je Elvisa Salčinovića, Tonija Hamidovića, Luku Hrustića, Kenana Frndića i Božidara Trišića na ukupno 33 godine zatvora zbog međunarodne trgovine ljudima, pranja novca, davanje dara i drugih oblika koristi. Nedeljko Dakić je oslobođen optužbi za davanje mita jer, kako je Vijeće saopćilo, činjenični opis u optužnici ne sadrži elemente krivičnog djela i ne vidi se kome, kada i koliko je Dakić dao mita. Optuženi su dužni i da uplate oko 300.000 eura u korist budžeta. Iako su se teretili da su djela počinili u okviru organizovane grupe, Vijeće je utvrdilo da je svako od optuženih za sebe činio krivična djela međunarodne trgovine ljudima u cilju sticanja imovinske koristi.

– Sud je ispustio činjenice koje se odnose na organizovanu grupu jer za to ne postoje dokazi, navodi se u presudi. Optužnica protiv Salčinovića (bivše prezime Hamidović) i ostalih podignuta je u maju 2018, a Tužilaštvo ih tereti da su od 2012. do 2015. godine postali pripadnici grupe za organizirani kriminal kojom je rukovodio Elvis Salčinović. Grupa je, prema navodima Tužilaštva, organizovana radi vrbovanja, prevoza, predaje i primanja osoba ženskog spola, kao i maloljetnih osoba u svrhu iskorištavanja tih osoba za vršenje različitih krivičnih djela krađe u državi u kojoj te osobe nemaju prebivalište ili državljanstvo.

Nadalje, optuženi se potvrđenom optužnicom terete i da su u namjeri pribavljanja koristi za sebe ili drugog nedozvoljeno prevodili i omogućavali prevođenje jednog ili više lica preko državne granice i u tu svrhu sačinjavali, nabavljali i posjedovali lažne putne i lične isprave te su izvršenjem navedenih krivičnih djela, odnosno njihovom eksploatacijom pribavili imovinsku korist u novcu u iznosu od 5.782.094,66 KM, materijalnim dobrima i drugim oblicima koristi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno