Biznis

Željezarin hotel Zenit će prodavati HNK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlasnik oko 70 posto udjela u hotelu “Zenit” je Vlada Federacije, a Grbešić, koji je suvlasnik 25 udjela u “Zenitu”, želi postati većinskim vlasnikom tog hotelskog kompleksa, navodi HMS. Prema nekim informacijama, ako odluči prodati većinski paket dionica, Vlada FBiH trebala bi Agenciji za privatizaciju FBiH dati suglasnost za provedbu postupka prodaje. Agencija za privatizaciju bi, nakon toga, trebala odrediti početnu cijenu i odabrati metodu prodaje. Međutim, Šuhret Fazlić, direktor ove agencije, kaže kako je to u nadležnosti Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zamjenik direktora kantonalne agencije Ismet Čampara nije jučer htio govoriti o ovoj temi.

Mirko Grbešić uspješni poduzetnik iz BiH i jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku, vlasnik je ili suvlasnik Saponije Osijek te Kandita i Koestlina, mostarskog Mepas Malla, Brodomerkura, Maraske… A uskoro možda i 100% vlasnik neumskog hotela ‘Zenit’. Mirko Grbešić, jedan od najbogatijih Hercegovaca, planira i službeno iskazati interes za kupnju neumskog hotela “Zenit”. Magazin Forbes je u svom posljednjem broju objavio listu najbogatijih u Hrvatskoj. Na popisu, na kojem nema puno promjena s obzirom na prethodnu listu, Hrvatska ima čak tri milijardera – Ivica Todorić s obitelji, obitelj Lukšić i Emil Tedeschi. Na devetom mjestu najbogatijih u Hrvatskoj je Mirko Grbešić s 239,4 milijuna kuna.

Hotel “Zenit” bio je nekad jedno od najatraktivnijih zdanja na Jadranu. Koncipiran kao “grad u gradu”, ovaj golemi hotelski kompleks raspolaže s oko 340 kreveta te nizom pratećih sadržaja kao što su zatvoreni bazen, sportska igrališta, otvorena kinodvorana, kongresne dvorane…, no danas je u prilično lošem stanju. Nekadašnji hotel “Zenit”, koji je bio vlasništvo Željezare iz Zenice, za vrijeme Herceg Bosne 1993. postaje UTP Hotel “Zenit”, a zatim 1997. mješovito poduzeće “Zenit-BRO”, čiji su osnivači bili UTP Hotel “Zenit”, Brodomerkur iz Splita te Općina Neum.

No, 2005. godine zaključkom Agencije za privatizaciju FBiH ovaj hotel je postao državno vlasništvo. Presudom Kantonalnog suda u Mostaru od 2. septembra 2010. godine žalba tuženog “Zenit-BRO” je odbijena kao neosnovana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno