Biznis

EU lani zabranila 2500 proizvoda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropska unija je prošle godine zabranila ili povukla s tržišta preko dvije i po hiljade neprehrambenih proizvoda, najvećim dijelom dječjih igrački, koje uglavnom dolaze iz Kine, objavila je u ponedjeljak Evropska komisija.

EU već 12 godina ima Sistem za brzo uzbunjivanje (Rapex) koji omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica i Evropske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima, od igrački do motornih vozila, koji su povučeni s tržišta u bilo kojem dijelu Evrope. Na temelju tih informacija poduzimaju se odgovarajuće daljnje mjere (zabrana ili obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih tijela o zabrani uvoza) te obavještavaju potrošači na cijelom području EU-a. U 2014. poduzeto je ukupno 2.755 takvih mjera koje su zabilježene u sistemu.

-Budite oprezni s igračkama – upozorila je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i jednakost polova Vera Jourova, dodajući da pažnju treba također obratiti i na električne naprave.

Najčešća kategorija proizvoda za koje su poduzete korektivne mjere ponovno su igračke, koje čine oko 28 svih proizvoda kojima je zabranjuje pristup evropskom tržištu, zatim odjeća, tekstil i modni artikli (23 posto).

Među najčešće prijavljenim opasnostima tih proizvoda su opasnosti od ozljede, hemikalija i gušenja.

Kina je i dalje na prvom mjestu u sistemu upozorenja kao zemlja porijekla iz koje dolazi najviše opasnih proizvoda. Samo se prošle godine 64 posto ukupnih prijava o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode porijeklom iz Kine, a isti postotak zabilježen je i 2013. Evropska komisija blisko sarađuje s Kinom putem aplikacije “Sistem brzog uzbunjivanja-KINA” kako bi se osiguralo da kineska tijela vlasti rješavaju na terenu sve prijave u pogledu sigurnosti proizvoda. Povjerenica Jourova izrazila je zadovoljstvo efikasnošću Rapexa.

-Svaki proizvod u Evropi mora biti siguran za naše građane. Potencijalno škodljivi proizvodi moraju se što prije povući s tržišta. Iz tog smo razloga uspostavili sistem brzog uzbunjivanja. S godinama se pokazalo da je taj sistem vrlo učinkovit u zaštiti evropskih potrošača. Riječ je o vrlo praktičnom primjeru saradnje u EU-u na dobrobit naših građana – rekla je Jourova, prenosi Hina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno