Sudske klupe

Zečijina borba za pravdu i istinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Htjela sam samo pošteno raditi i zarađivati“

Pravosnažnom odlukom Općinskog suda u Zenici, od 1. novembra ove godine, optužena Elma Sokolić kriva je jer je, kako je, između ostalog, navedeno u presudi, „dana 28.7.2022. godine, na području grada Zenica, upotrijebila preinačenu javnu ispravu kao pravu i to Uvjerenje JU Služba za zapošljavanje ZDK-Biroa Zenica od 19.7.2022. godine, u kojem je naznačeno da se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica od 10.12.1998. i odjavljena dana 9.9.2009. godine…, iako je znala i bila svjesna da takav navedeni period nije naveden u Uvjerenju JU Služba za zapošljavanje ZDK-Biroa Zenica, nego da je njoj na poznat način dopisan navedeni period, a da nije bila u tom periodu na Birou Zenica, pa je takvo preinačeno Uvjerenje predala uz prijavu na raspisani Oglas u novinama „Naša riječ“ za popunu upražnjenog radnog mjesta radnice na održavanju higijene u OŠ „Alija Nametak“ Zenica i Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica, što je i htjela, s ciljem da joj se za taj period nezaposlenosti obračunavaju bodovi po Kriteriju o bodovanju“.

Ova presuda rezultat je višemjesečne borbe Zečije Imamović iz Zenice, koja je, također, 2022. godine konkurisala na Oglas za popunu upražnjenog radnog mjesta radnice na održavanju higijene u OŠ „Alija Nametak“, te je bila druga na konačnoj listi, odmah ispod Sokolić, sa kojom je tada i zaključen Ugovor na radu na određeno vrijeme u navedenoj školi.

Javila se sumnja

„Ja sam 2022. godine konkurisala u 10 škola i svaka škola objavi konačne liste kandidata. U tom periodu, kad se to sve dešavalo, radila sam u OŠ „Alija Nametak“ i tada se prvo javila sumnja. Jednog dana sam došla na posao, jer u tom periodu mi radimo generalno čišćenje, i član Komisije za bodovanje je pitao drugog člana gdje su dokumenti kandidata koji su konkurisali za radno mjesto higijeničara. Zastala sam, da čujem, jer se to tiče i mene. Ovaj drugi član, inače muž Elme Sokolić, je rekao da ih je nosio kući, da nešto vidi i neku ispravku napravi kod svoje žene. Kada je objavljena lista kandidata u SMŠ „Mladost“ vidjela sam koliko ima bodova i sumnjala sam, opet. Žalbu sam uputila Školskom odboru, ali niko nije reagovao. Za njih je sve bilo uredu, samo za mene nije bilo, da bi se, zaista, i ispostavilo da su moje sumnje opravdane“, priča nam Imamović.

Imamović nam je pokazala prigovore na odluke o prijemu upućene školskim odborima OŠ „Alija Nametak“ i SMŠ „Mladost“ Zenica, u kojim je sve detaljno objasnila, ukazala da je Sokolić u SMŠ „Mladost“ prvobitno bodovana sa 18,55 bodova, a nekoliko dana poslije sa 31,45 bodova, te da je Adil Sokolić, kao član Komisije, trebao biti izuzet iz tog postupka, pri čemu je, kako je istakla, zbog pristrasnosti u odlučivanju Komisija na nezakonit način, nepravilno i netačno utvrdila činjenično stanje u OŠ „Alija Nametak“, te navela da smatra da tu ima elemenata krivičnog djela, ali su njeni prigovori odbačeni kao neosnovani. „Jedini pravi put koji sam vidjela bio je da odem u Policijsku stanicu i ispričam sve. Inspektor je onda izuzeo dokumentaciju i došli smo do ove presude“, dodaje Imamović.

(Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju Naše riječi)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno