Sudske klupe

Potvrđena optužnica: Pod zabranom upravljanja uzrokovao nesreću i teško povrijedio sugrađanku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 13.11.2023. godine, podiglo je optužnicu Bašić Ćazima zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. Stav 3. U vezi sa članom 332. Stav 3. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 14.11.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u  Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija…

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
Broj: T04 0 KT 0051746 23 – Zenica, 13.11.2023. godine
OPĆINSKOM SUDU U ZENICI – Sudiji za prethodno saslušanje ZENICA

Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH,
podižem
O P T U Ž N I C U
Protiv:
BAŠIĆ ĆAZIMA, zv. Ćaze, rođen 1970. godine u Zenici, kazneno neosuđivan,
što je:
dana 10.01.2023. godine, oko 13,00 sati, u Zenici, mjesto Gradišće, upravljajući putničkim motornim vozilom marke „VW Transporter T3“ registarskih oznaka … u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja, krećući se iz pravca ulice Saliha Skomorca prema raskrsnici ulica Ravan i ulice Saliha Skomorca kod broja 2., ugrozio javni promet tako što je vozio neoprezno i nedovoljno pažljivo, jer je suprotno odredbama člana 36. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, preduzeo radnju vožnje unazad, prethodno se ne uvjerivši da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju, jer se u tom momentu uz lijevu stranu kolovoza gledano iz pravca kretanja vozila kretala pješakinja Š. R., iako je bio svjestan da svojom vožnjom može tako ugroziti javni promet da dovede u opasnost živote ljudi ili imovinu većih razmjera, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će moći spriječiti, kojom prilikom je zadnjim desnim dijelom vozila udario pješakinju Š.R. usljed čega je došlo do odbacivanja tijela i pada na na tlo, na koji način je Š. R. zadobila teške tjelesne povrede opasne po život u vidu krvnog podliva kože lica ispod očnog otvora i obraza lijevo, prelom trtične kosti, prelom gornjeg i donjeg nastavka stidne kosti lijevo, prelom donjeg dijela krstačne kosti, prelom zglobne čašice karlične kosti i krvarenje sa nakupinom krvi iza trbušne maramice u dijelu zdjelice,

dakle, iz nehata kao učesnik u saobraćaju na putevima, koji se ne pridržava saobraćajnih propisa, ugrozio javni promet da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana teška tjelesna ozljeda jedne osobe čime je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 3. u vezi sa članom 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno