Sudske klupe

Podignuta optužnica u BiH: Kako je vlasnik i direktor firme utajio skoro 400.000 KM?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mile Đurića (46) iz Zenice, nastanjenog u Bijeljini, osnivača, direktora i lica ovlaštenog za zastupanje preduzeća “Bistrik” d.o.o. Bijeljina, koji je državljanin BiH i Srbije.

Optuženi se tereti da je, kao direktor i vlasnik navedenog preduzeća, ostvario oporezivi promet u iznosu od 2.348.721,69 KM, koji je propustio evidentirati u poslovnim knjigama pravnog lica uključujući knjigu izlaznih faktura.

Dao je lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, tako što nije ostvarenu realizaciju zaliha dobara u navedenom iznosu evidentirao na odgovarajućim kontima pravnog lica, pa je prilikom kontrole utvrđen manjak zaliha robe u navedenom preduzeću.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonitim radnjama izlazni PDV u ukupnom iznosu od 398.366,44 KM i prihod po istom prometu propustio prikazati u knjigovostvenim evidencijama pravnog lica Bistrik d.o.o. Bijeljina, te iste propustio prikazati, obračunati i prijaviti UINO BiH.

Tako je izbjegao plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 398.366,44 KM u kojem iznosu je oštetio budžet BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno