Info

ZDK: sve više građana traži dozvolu za oružje

Sve više građana traži dozvolu za oružje
Sve više građana traži dozvolu za oružje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZDK: sve više građana traži dozvolu za oružje- Sigurnosna situacija u BiH je, prema riječima nadležnih, zadovoljavajuća, a građani se sudeći prema podacima o zahtjevima za izdavanje dozvole za nošenje vatrenog oružja s time i ne slažu.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zabilježen je porast interesovanja građana za oružjem, ali i porast izdatih odobrenja za nabavljanje oružja.

Tako je prije dvije godine fizičkim osobama izdato 851 odobrenje za oružje, dok je prošle godine izdato 1.338 odobrenja. U odnosu na 2013. godinu, kada je izdat 1.201 oružani list, prošle godine su izdata 1.522 oružana lista.

Iz MUP-a ZDK su još dodali da su fizičke osobe zamijenile 293 oružana lista, dok su pravnim osobama izdata dva odobrenja za nabavljanje oružja, a za jednu pravnu osobu izdato je odobrenje za držanje oružja.

U odnosu na 2014. i 2013. godinu, prošle godine je izdato samo sedam odobrenja za držanje trofejnog oružja, a u upravnom postupku oduzeto je 575 komada oružja.

Kao razlog za držanje vatrenog oružja građani Zeničko-dobojskog kantona najčešće navode ličnu sigurnost.

“Osobe najčešće traže dozvolu za oružje zbog lične sigurnosti, ukoliko smatraju vjerovatnim da bi im mogla biti ugrožena lična sigurnost zbog prirode posla ili drugih okolnosti, zatim za lov, ukoliko su članovi lovačkih udruženja, za sport, kao sportsko oružje – ukoliko su aktivni članovi u sportskoj streljačkoj organizaciji, te zbog legalizacije i regulisanja oružja naslijeđenog od umrlog člana porodice i drugih razloga”, izjavili su za Klix.ba iz MUP-a ZDK.

Problem predstavlja što neki građani nelegalno posjeduju oružje, zbog čega ih iz MUP-a pozivaju da ga predaju ili da prijave osobe koje nelegalno posjeduju oružje kako bi se na vrijeme reagovalo.

“I pored svih naših aktivnosti, činjenica je da određeni broj građana nezakonito posjeduje oružje, što predstavlja značajan rizik sa aspekta sigurnosti, stoga je osnovni prioritet u svim našim aktivnostima pronalazak i oduzimanje takvog oružja. Nadamo se da će građani prepoznati naše napore, svjesni posljedica koje mogu proisteći iz nezakonitog i nelegalnog držanja oružja, te ukoliko posjeduju takvo oružje da će ga dobrovoljno predati”, dodaju iz MUP-a.

U okviru aktivnosti koje policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona poduzimaju na pronalasku oružja, municije i drugih eksplozivnih materija koje se posjeduju protivno zakonskim odredbama, u periodu januar – decembar 2015. godine, od građana su oduzete značajne količine nelegalnog oružja: šest automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška, 43 lovačke puške, devet pušaka ostalih vrsta, 114 pištolja, dvije tromblonske mine, sedam ručnih bombi, 906 komada raznih eksplozivnih naprava i sredstava, 1.561 komad municije, 100 komada hladnog oružja, 13 boksera i 52 druga predmeta podobna za nanošenje tjelesnih povreda.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno