Info

Izmjene Zakona o advokaturi FBiH

Smanjenje naknada advokatima za odbrane po službenoj dužnosti
Smanjenje naknada advokatima za odbrane po službenoj dužnosti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izmjene Zakona o advokaturi FBiH- Prema Zakonu o advokaturi Federacije BiH, advokatima se za odbranu po službenoj dužnosti isplaćuje naknada u punom iznosu utvrđenom Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Federacije BiH. S obzirom na to da ovakvi troškovi imaju stalnu tendenciju rasta i sve više opterećuju kantonalne budžete, ministrica pravosuđa Unsko-sanskog kantona Sabina Beganović predložila je Inicijativu za dopunu ovog zakona.

Nedavno je na sjednici Vlade USK-a prihvaćena Inicijativa ministrice Beganović za dopunu Zakona o advokaturi FBiH, koja bi se trebala naći i na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Skupštine USK-a. Ukoliko dobije podršku Skupštine, Inicijativa će biti proslijeđena u Parlament FBiH koji bi trebao dati konačnu riječ.

Inicijativom se, kaže ministrica u razgovoru za Klix.ba, predlaže dopuna člana 31. novim stavom 8., prema kojem bi se nagrada za rad advokata za odbranu po službenoj dužnosti određivala u visini od 30 posto od nagrade za rad koja bi advokatu pripala za pojedine radnje u postupku prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Federacije BiH.

„Unsko-sanski kanton ove naknade koštaju godišnje oko pola miliona KM. Osim toga, ti troškovi imaju tendenciju stalnog rasta budući da je, s jedne strane, određeni broj advokata tužio nenaplaćena potraživanja, pa su stvorene obaveze uvećane i za iznos kamata po pravosnažnim presudama, a, s druge strane, zbog loše ekonomske situacije u našoj zemlji, sve veći broj lica traži odbranu po službenoj dužnosti. Činjenica je da su Bosnu i Hercegovinu naknade za odbrane po službenoj dužnosti, samo u periodu 2005. – 2010. godina, koštale najmanje 31 milion maraka. Važeće zakonsko rješenje je preskupo za državu, te, samim tim, i neodrživo i krajnje je vrijeme da se mijenja“ ističe Beganović.

U razgovoru sa kolegama, ministrima pravosuđa i uprave, kaže ministrica, naišla je na podršku za iniciranje izmjena Zakona o advokaturi Federacije BiH. Konkretno, obrazlaže, prema važećim odredbama Zakona o advokaturi Federacije BiH, advokatima se za odbranu po službenoj dužnosti isplaćuje naknada u punom iznosu utvrđenom Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Federacije BiH.

“U zemljama regiona te naknade su znatno manje. U Hrvatskoj, nagrada za odbrane po službenoj dužnosti je 30 posto, a u Srbiji i Sloveniji 50 posto od iznosa koji bi advokatu pripadao po advokatskoj tarifi, a s obzirom na to da se svi kantoni u Federaciji suočavaju s finansijskom krizom, pozvala sam kolege da se očituju i dostave stav o pokretanju zajedničke inicijative za izmjene i dopune Zakona o advokaturi“, kaže Beganović.

U Ministarstvu pravosuđa USK-a ne sumnjaju u pozitivan ishod, s obzirom da Inicijativa ostavlja pozitivne efekte na sve budžete, a kao argument više mogu poslužiti pisane podrške toj inicijativi, koje su stigle iz još pet kantona u Federaciji BiH.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno