Info

Pripremite vozilo za ljetnu sezonu

Uradite redovan servis ili kontrolu stanja vozila
Uradite redovan servis ili kontrolu stanja vozila
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pripremite vozilo za ljetnu sezonu- Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano od 15. novembra do 15 aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila čija ukupna masa ne prelazi tri i pol tone. Također, posjedovanje zimske opreme bilo je obavezno bez obzira na vremenske uvjete. Sada je potrebno vozilo pripremiti za ljetne uslove vožnje, a šta se pod tim podrazumijeva pitali smo BIHAMK.

Prije ljetne sezone potrebno je izvršiti redovan servis, dakle promijeniti motorno ulje, filtere ulja, goriva, klime. Tom prilikom zamoliti mehaničara da se izvrši i kompletan pregled vozila. Ukoliko je već izvršen redovan servis potrebno je samo izvršiti kontrolu stanja vozila.

Treba pregledati sva crijeva u motoru, remenje, kočnice i dijelove oslanjanja. Tako će se izbjeći ozbiljnija oštećenja i potencijalno velike neprijatnosti na putu. Provjeriti da li su crijeva čvrsta, da li su kruta ili oštećena. Obavezno potražiti tragove curenja tečnosti.

Ako su obloge na kočionim pločicama pri kraju, pravo je vrijeme za zamjenu.
Sistemi koje je potrebno kontrolisati ne samo prije ljetne sezone, već tokom cijele godine su:

Tečnosti
Treba provjeriti nivo svih tečnosti u vozilu. Tu se podrazumijevaju motorno ulje, ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu, rashladna tečnost motora i tečnost za pranje stakala. Nivo svih tekućina treba da se nalazi između minimuma i maksimuma.

Kočnice i upravljački mehanizam
Bitno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer oni su vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Izvršiti kontrolu istrošenosti kočionih diskova i pločica (pakni i doboša). Pored toga provjeriti ispravnost elastičnog ovjesa, odnosno amortizere i opruge.

Signalizacija
Izvršiti kontrolu kompletne svijetlosne signalizacije (duga, kratka i dnevna svijetla, pokazivače pravca, zaustavno svijetlo, svijetlo za kretanje unazad, svijetlo za registarsku tablicu, svijetla za maglu). Svijetlosna signalizacija je vrlo bitna kako u gradskom saobraćaju, tako i u saobraćaju na tzv. otvorenim cestama.

Akumulator
Tokom zime akumulator je bio izložen velikom opterećenju, jer mu hladnoća smanjuje kapacitet. Stoga je potrebno provjeriti stanje akumulatora.
Najbolji način za održavanje akumulatora u optimalnom radnom stanju je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja svih površina treba voditi računa i o tome da je on pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana. (provjera elektrolita, čišćenje klema, kontrola napona punjenja).

Klima uređaj
Izvršiti kontrolu klima uređaja, da li postoji negdje neki kvar, na kompresoru klime, nedovoljna nepropusnost određenih crijeva i sl. Postoji li potreba da se izvrši punjenje ili dopunjavanje klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i obavezno zamijeniti filter klime.Pregled klima uređaja treba obaviti obavezno u proljeće, to možete obaviti u bilo kojem auto servisu. Ako klima slabo hladi tokom vožnje, vjerovatno je riječ o nedovoljnoj količini gasa koji je potrebno dopuniti u nekom od servisa. Dezinfekcija i čišćenje zračnih kanala jednom godišnje je također preporučena.

Pneumatici
Izvršiti zamjenu zimskih ljetnim pneumaticima. Ukoliko posjedujete pneumatike za ljeto prije montiranja izvršiti kontrolu starosti pneumatika (godina prizvodnje) i dubinu šare gazećeg sloja. Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone.

Metlice brisača
Vjerovatno je moguće da su vam brisači oštećeni tokom rada u teškim zimskim uslovima. Ukoliko primijetite neravnomjerno brisanje prilikom pranja prednje šajbe, to je znak da su vam metlice brisača istrošene i da je došlo vrijeme za zamjenu.

Oprema u vozilu
Provjeriti da li posjedujete svu obaveznu opremu u vozilu, kao što su retroreflektujući prsluk, komplet sijalica, sajla za vuču, retroreflektujući trougao, prva pomoć, sjedište za djecu i Obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. Pored pobrojanih stavki poželjno je provjeriti stanje rezervnog točka, staklene površine na vozilu, stanje metlica brisača, pozicija sjedišta unutrašnjeg i vanjskih retrovizora i sl.

“Pojedine dijelove možete sami da provjerite, ukoliko niste sigurni prepustite mehaničarima u našim servisima da to učine za vas. Ugodnu vožnju i sretan put želi vam BIHAMK”, poručili su iz bh. auto-moto kluba.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno