Politika

Završena 22. sjednica Skupštine ZDK: Sve tačke usvojene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sali Skupštine ZDK danas je održana 22. redovna sjednica Skupštine ZDK koja je na dnevnom redu imala sedam tačaka i to:

  • Prednacrt Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, (Utvrđivanje mišljenja Skupštine)
  • Prednacrt Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, (Utvrđivanje mišljenja Skupštine)
  • Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu-skraćeni postupak,
  • Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona-skraćeni postupak,
  • Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona-skraćeni postupak,
  • Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
  • Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

Na samom početku sjednice tema je bilo i pismo ambasadora SAD-a Marfija (LINK) i sami postupak u vezi problematike koje je naveo ambasador.

Nakon pauze, opozicija je najavila da će se očitovati o datoj situaciji i poslati pismo ambasadoru Marfiju i javnosti.

Prednacrt Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije utvrđivanje mišljenja Skupštine usvojeno je bez rasprave.

Utvrđeno mišljenje Skupštine ZDK o Prednacrtu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, također je usvojeno bez rasprave.

Treća tačka dnevnog reda, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu po skraćenom postupku je također usvojena jednoglasno.

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona po skraćenom postupku bila je četvrta tačka dnevnog reda.

Zastupnica Sanja Renić (BHI-KF) je postavila pitanje koliko se od budžeta izdvajalo u 2023. godini za plaće, koliko se planira sada i drugo pitanje je bilo da li je kredit koji je planiran u komercijalnim bankama planiran za ovo povećanje.

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK usvojen je jednoglasno.

Peta tačka dnevnog reda Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona-po skraćenom  postupku, je kao i prošle tačke usvojen jednoglasno sa 32 glasa za.

Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao šesta tačka je bila prva tačka na današnjoj sjednici koja nije usvojena jednoglasno, 21 zastupnika je bilo za, devet protiv dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona zastupnici su primili k znanju.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno