Politika

Ambasador SAD u BiH Marfi uputio “Pismo zabrinutosti Vlade SAD” Vladi i Skupštini ZDK zbog odluke zastupnika o smjeni tri člana Nezavisnog odbora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasador Majkl Marfi (Michael J. Murphy), ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, početkom ovog mjeseca uputio je pismo premijeru ZDK Neziru Piviću i svim ministrima u Vladi, te predsjedavajućem Skupštine ZDK Ćazimu Huskiću, saznaje Zenicablog iz izvora bliskih američkoj ambasadi u Sarajevu.

U Pismu ambasador Marfi izražava i prenosi zabrinutost “njegove vlade” odlukom zastupnika Skupštine ZDK od 30. januara, u vezi promjene pojedinih članova Nezavisnog odbora ZDK. Ambasador u Pismu sa datumom 8.2. kaže da “ovaj potez dovodi u sumnju opredijeljenost vlasti Zeničko-dobojskog kantona za policijsku neovisnost i profesionalni rad policije”.

– Nezavisnom odboru povjerena je važna funkcija u profesionalnom poslovanju Zeničko-dobojske policije i zahtijeva najveći stupanj povjerenja javnosti. Imenovanje nezavisnih članova odbora na “kratkoročne” mandate koji ne podliježu standardnim procedurama transparentnosti i zaslugama značajno je odstupanje od ustaljene prakse koje će potkopati povjerenje javnosti, tvrdi Marfi.

On je podsjetio na prestanak saradnje SAD sa ZDK 2021. godine zbog nedostataka u poštivanju neovisnosti policije i predanosti vladavini prava. Tada je Zeničko-dobojski kanton odlučio profesionalnu policiju podvrgnuti neprimjerenoj političkoj kontroli i potkopati godine teško postignutog napretka, navodi Marfi u svom pismu, dodajući da mu se Odluka Skupštine od 30. januara “čini kao nastavak nepoštivanja temeljnih načela dobrog upravljanja”.

Na kraju svog obraćanja, ambasador SAD u BIH kaže vlastima u ZDK da ih “potiče da osiguraju da Neovisni odbor nastavi funkcionirati transparentno i u skladu s utvrđenim procedurama”. Pismo završava d aće njegov tim “nastaviti rad s Nezavisnim odborom u tom pogledu.”.

Do ovog trenutka nije bilo oglašavanja Vlade ili Skupštine ZDK o ovom pismu. Februarsko zasjedanje Skupštine ZDK zakazano je za srijedu, 21. februar. U dnevnom redu objavljenom na linku jedina tačka dnevnog reda posvećena radu policije je “Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona-skraćeni postupak”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno