Politika

Opozicija u Skupštini ZDK-a tražila raspravu o pismu američkog ambasadora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjem zasjedanju usvojila je sve ponuđene dokumente gotovo bez ikakve rasprave, ali su zastupnici pojedinih opozicionih stranaka tražili odgovor od premijera Nezira Pivića (SDA) i predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ćazima Huskića (SDA) u vezi s pismom kojeg je američki ambasador u BiH Michael Murphy uputio zvaničnicima tog kantona.

Pitanje o autentičnosti pisma kojeg su objavili pojedini mediji, u kojem se izražava zabrinutost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zbog nedavne smjene i navodnog sukoba interesa tri od sedam članova Nezavisnog policijskog odbora ZDK, postavio je predsjednik Kluba Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Damir Memić.

On je smatrao da se o tom pismu danas trebalo raspravljati i kao o zasebnoj, dopunskoj tački dnevnog reda.

Predsjedavajući Huskić u odgovoru zastupniku Memiću istakao je kako je u svoje ime već odgovorio ambasadoru Marphyu te mu “zahvalio na brizi što se tiče ZDK-a, i u periodu koji je iza nas”. Nikakvih tajni nema, dodao je, da spomenuto pismo svi zastupnici dobiju na svoj email.

-Što se tiče nas, mi smo svoje obaveze uradili. Procedura oko izbora članova Nezavisnog odbora je pri kraju i 29. februara, prema objavi u Službenom listu ZDK, ističe rok za prijave. Otvaramo te nove prijave i idemo dalje u proceduru – kazao je Huskić.

Memić je istakao da su očitovanje predsjedavajućeg Skupštine ZDK dobili tek naknadno, nakon što su na početku sjednice ukazali na problem da je Ambasada SAD-a uputila “pismo zabrinutosti” Vladi ZDK, premijeru i skupštinskim zastupnicima u kojem se ukazuje na nelegalnu smjenu tri člana NO”.

-Upozoreno je da se ponavlja situacija iz 2021. godine, kada je Ambasada SAD-a prekinula kontakte s tadašnjom Vladom ZDK i stavila je na listu sankcija. Tek nakon tih intervencija, s obzirom da se radi o ozbiljnoj problematici, dobili smo odgovor na postavljeno pitanje i smatrali smo da se ta tačka trebala naći na dnevnom redu današnje Skupštine. Problematika na koju Ambasada SAD-a ukazuje, na netransparentan rad po pitanju nezavisnosti i profesionalnog rada policije, ozbiljna je tačka dnevnog reda – naglasio je Memić.

Zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Elman Šabanović naveo je da su zastupnici te i drugih stranaka opozicije: SDP-a, Hrvatske demokratske zajednice, Naroda i Pravde te Naše stranke, nezadovoljni što se ne raspravlja o tom pismu, razmišljali i o napuštanju same sjednice, ali da su ipak odlučili ostati zbog važnosti današnjih tačaka dnevnog reda.

Premijer Pivić kazao je kako su svi nastali problemi rezultat prošlogodišnje izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, koju je pokrenula prethodna vladajuća koalicija i vlada Amre Mehmedić (BHI-KF).

-Ovdje je jasna stvar. Dakle, imali smo 2023. godine izmjene zakona, gdje se faktički ide u retroaktivnu izmjenu samog zakona, što je nedopustivo u pravu i to se apsolutno ne može primjenjivati. Iz tog je razloga i ocjena ustavnosti tog zakona na Ustavnom sudu Federacije BiH, za kojeg uskoro očekujemo i sam odgovor, odnosno rješavanje tog pitanja od Ustavnog suda FBiH – kazao je Pivić.

Navodi da je Skupština smijenila tri člana Nezaviznog odbora na osnovu utvrđenih činjenica da su te osobe u sukobu interesa.

-Stoga me čudi da američka ambasada, bez prethodnih provjera, šalje upit i pita šta se dešava sa Nezavisnim odborom, a vrlo dobro znamo da je njihova pažnja usmjerena upravo u tom pravcu da se jača borba protiv korupcije, nezavisnost, sprečava sukob interesa… – kazao je Pivić.

Najavljuje uskoro sastanak s američkim ambasadorom te će u svom odgovoru ponuditi jasne stavove u vezi s tim i podsjetiti da je aktuelna Vlada ZDK “krenula vrlo jasno u borbu protiv korupcije te da je u pripremi zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, kao i registri uposlenih i imenovanih lica”.

Bivši premijer ZDK-a Mirnes Bašić (SDA), koji je tu funkciju obnašao do decembra 2022. godine, kaže da je bio iznenađen da je u ovom momentu reagovala Ambasada SAD-a, nakon izmjene sastava Nezavisnog policijskog odbora ZDK-a.

-Šutilo se prije godinu dana kada se mijenjao Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, gdje se na jedan nedemokratski, nepravni način izmijenio Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK. Ja sam pravnik i mogu kazati da nigdje nisam vidio da se donese zakon i da zakon ima retroaktivnu primjenu – poručio je.

On je ponovo pozvao i Ustavni sud FBiH da konačno “stavi tačku na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK”, odnosno da se očituju po apelaciji koju su uputili zastupnici iz tog kantona i utvrdi da li je zakon ustavan ili nije te da li je smjena bivšeg komesara zakonita.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno