Info

Zavladala globalna kriza sna

Kasno se odlazi u krevet i premalo spava
Kasno se odlazi u krevet i premalo spava
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavladala globalna kriza sna- Kasno se odlazi u krevet i premalo spava- U svijetu vlada ‘globalna kriza sna’ i usprkos biološkom satu prekasno se odlazi u krevet i premalo spava, utvrdili su naučnici analizirajući dobivene podatke.

Podaci su sakupljeni pomoću aplikacije koju je 2014. osmislio tim Univerziteta u Michiganu kako bi pomogao ljudima da prevladaju “jet lag”.

Međutim, korisnici su mogli izabrati i mogućnost da podijele podatke o svojim navikama spavanja. Tako je utvrđeno, piše BBC, da najmanje spavaju muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one u dobi između 30 i 60 godina.

Društvo nas danas tjera da ostanemo budni što duže, moramo ustati rano, a tako se žrtvuje san. ‘Naši su tjelesni satovi programirani da radimo neke stvari, mi to ne činimo jer na nas utiču socijalni elementi’, kazao je Akhilesh Reddy sa Univerziteta u Cambridgeu. ‘Nećemo znati dugoročne posljedice toga još godinama’.

Holanđani spavaju prosječno osam sati i 12 minuta, skoro sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosječno sedam sati i 24 minute. U Velikoj Britaniji spava se prosječno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj. Na vrijeme spavanja najviše utiče vrijeme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan utjecaj uzrasta na vrijeme provedeno u snu. Tako mladi imaju vrlo različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju. Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smjenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno