Info

Zatvoreno 20.000 stranica za internetsku prodaju, među njima i u BiH

Zatvoreno 20.000 stranica za internetsku prodaju, među njima i u BiH  – Više od 20.000 web stranica zatvoreno je zbog prodaje krivotvorene robe širom EU i zapadnog Balkana.

U sklopu zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualnog vlasništva pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 web lokacija koje nude nepostojeće ili krivotvorene proizvode za internetsku prodaju.

Zaplijenjeni su različiti proizvodi: od krivotvorenih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i muzike, vrijednog više od 2,5 miliona eura.

Zaplijenjeno je 22.614 kozmetičkih proizvoda, 22.042 dodataka za mobilne telefone, 69.657 bočica parfema, 8.929 komada odjeće, 7.480 kutija deterdženta i 4.800 kutija kondoma.

Operacija je izvedena u 26 zemalja širom svijeta – od toga 15 u EU i tri u regiji: Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ovo je 11. operacija u okviru operacije IOS, koja je započela 2014. godine u sklopu napora vlasti da “Internet učine sigurnijim mjestom”.

Pored policijskih i pravnih mjera, Ured EU za intelektualno vlasništvo provodi kampanju za informiranje građana o rizicima i načinima kako se zaštititi od kupovine krivotvorenih proizvoda putem interneta, pod nazivom “Don’t F *** (ake)Up”.

Autor: indikator.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: