Biznis

Zašto se električni automobili i dalje rijetko kupuju u svijetu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zašto se električni automobili i dalje rijetko kupuju? – Električni automobili i dalje čine mali postotak od ukupnog broja novih vozila na tržištu usprkos tome što 74% vozača smatra da su oni budućnost.

To je pokazalo istraživanje iz SAD-a koje je na zahtjev kompanije Volvo proveo Harris Poll. U anketi koja je za temu imala električne automobile sudjelovalo je 1.510 vozača, a većina (njih 58%) navela je malu autonomiju u vožnji kao najveću prepreku za kupovinu ove vrste vozila.

Druga najveća briga vozača kada je riječ o automobilima na struju je nedovoljna rasprostranjenost punjača (49% ispitanih navodi ovo kao problem).

Na pitanje što bi trebalo poboljšati pa da se vozači lakše odluče za kupovinu vozila na struju, 61% anketiranih reklo je da je to povećanje broja stanica za dopunu baterija.
Njih 57% izjavilo je da bi izjednačavanje cijene elektroautomobila sa konvencionalnim putničkim vozilima doprinijelo da izbor padne na auto s pogonom na struju.

Anketom su obuhvaćeni i vlasnici električnih automobila. Na pitanje gdje najčešće pune baterije, njih 51% reklo je da to radi kod kuće, u garažama. S druge strane, većina (61%) požalila se na javne punjače, koji su prema njihovom mišljenju prespori.

Zato bi njih 48% želilo da imaju pristup brzim punjačima, a navodi se da je potrebno što više punjača locirati pored kafića i drugih popularnih mjesta za izlazak, kao i u blizini teretana, gdje ljudi inače provode dosta slobodnog vremena, pa bi taj period mogli iskoristiti za dopunu svojih električnih automobila.

Studija pokazuje i da vlasnici električnih automobila misle da je najveća korist od tog tipa vozila pozitivan utjecaj na okolinu u vidu smanjenja zagađenja životne sredine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno