Info

Zaštita novih biljnih sorti

BiH pristupa međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti
BiH pristupa međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaštita novih biljnih sorti- Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje Bosne i Hercegovine „Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti od 02.12.1961. godine“ (UPOV Konvencija), tekst Konvencije izmijenjen u Ženevi 10.11.1972., 23.10.1978. i 19.03.1991. godine, čime BiH ispunjava obavezu preuzetu CEFTA sporazumom.

Istovremeno će ratifikacijom ove konvencije BiH ubrzati proces pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jer članstvo u ovoj organizaciji obavezuje države članice na osiguranje efikasne i odgovarajuće zaštite prava intelektualnog vlasništva, uključujući zaštitu prava intelektualne svojine za biljne sorte.

Predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika Instrumenta o pristupanju, predložen je ministar vanjskih poslova.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno