Info

Zaposliti 6.000 djece šehida i bivših boraca

U naredne tri godine zaposliti 6.000 djece šehida i bivših boraca
U naredne tri godine zaposliti 6.000 djece šehida i bivših boraca
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaposliti 6.000 djece šehida i bivših boraca- Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem pokrenulo je javnu kampanju u vezi sa zapošljavanjem djece šehida, poginulih boraca i pripadnika drugih boračkih kategorija. Bukvarević za Faktor pojašnjava kako obilaze općine i kantone i upućuju direktan poziv načelnicima, premijerima, direktorima javnih preduzeća i ustanova, da prvi prioritet kod zapošljavanja budu djeca šehida i poginulih boraca.

Dostojanstvo boraca

– U tom kontekstu smo napravili presjek broja te djece. Negdje oko 6.000 hiljada ih je na biroima za zapošljavanje. Napravili smo kompletnu evidenciju koliko u kojim kantonima i općinama se nalaze i koje su stručne spreme. Zagovaramo da je zakonska, ali i moralna obaveza svakoga ko je na javnoj poziciji, da mu prvi prioritet u zapošljavanju budu djeca šehida, poginulih boraca i naravno djeca svih drugih boračkih kategorija. Ali i zapošljavanje boraca – rekao nam je Bukvarević.

Naglašava kako bi prema njihovim procjenama ovih 6.000 osoba moglo biti zaposleno u naredne tri godine.

– Također, na terenu prezentiramo projekte za koje je Vlada FBiH osigurala sredstva kroz 50 miliona KM za prvo zapošljavanje. Tu je i naš projekat zapošljavanja boračkih kategorija putem boračkih zadruga. Naglašavam da vraćanje dostojanstva borcima je omogućavanje da rade i žive od svog rada – poručuje Bukvarević.

Osvrnuvši se na donošenje novog Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica Bukvarević nam je kazao kako nije isključeno da se do kraja ovog mjeseca u formi nacrta zakon uputi Vladi FBiH.

-Zakon je još uvijek u radnoj verziji i razgovara se sa svim predstavnicima boračkih organizacija koji su dali svoje prijedloge, sugestije, primjedbe. Imat ćemo još jedan krug razgovora. Naime, Komisija koja je imenovana da pripremi nacrt zakona, u narednoj sedmici imat će još jedan krug razgovora. U ponedjeljak sa predstavnicima udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH i HVO. Također i u narednim danima sa ostalim predlagačima izmjena i dopuna. Naš neki plan je da do kraja maja imamo nacrt upućen prema Vladi FBiH – rekao nam je Bukvarević.

Najniže penzije

Naglasio je kako postoji ozbiljna namjera da se ovim zakonom ispravi nepravda prema borcima koji su otišli u prijevremenu povoljniju penziju, a nije im priznat staž koji su zaradili prije rata u republikama bivše Jugoslavije. Zbog toga imaju niske penzije od 65 KM, 120 KM, 165 KM…

-Upravo jedan od članova novog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica je da rješava to pitanje. To je jedna nepravda prema tim ljudima. Dakle, mi smo u zakonu predložili da se otkloni taj nedostatak, da se poveže staž koji su zaradili u drugim državama – rekao nam je ministar Bukvarević.

Bolje za borce i državu

Govoreći o problematici prevelikog broja boračkih udruženja u FBiH, njih 1.500, Bukvarević naglašava kako se nada da će se već naredne sedmice prema Vladi FBiH uputiti Nacrt zakona o udruženjima od posebnog značaja za državu.

-Time ćemo definisati uslove koje treba da ispune boračke organizacije. Mislim da je i među borcima krenuo proces ukrupnjavanja udruženja. Nema nikakve zapreke da se sva udruženja boraca udruže u jedno, u svoje koordinacije. Smatramo da će to biti puno bolje i za borce, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovih deset miliona KM koliko se sada na godišnjem nivou od kantona, do FBiH, izdvaja za udruženja, veći dio bi mogao biti usmjeren za konkretnu pomoć borcima – naglasio je Bukvarević.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno