Info

Pojačana kontrola obrtnika “paušalaca”

Porezna uprava Federacije BiH planira pojačanu kontrolu obrtnika
Porezna uprava Federacije BiH planira pojačanu kontrolu obrtnika
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pojačana kontrola obrtnika “paušalaca”- Porezna uprava Federacije BiH je 11.5.2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 200 inspekcijskih nadzora.

Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, građevinarstva, trgovačku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti.

Tijekom inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 42 neprijavljena radnika i 49 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 72 objekta i izdata su 134 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 238.750,00 KM.

Fokus budućih inspekcija na obrtincima

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Posebna pažnja bit će posvećena poreznim obveznicima koji obavljaju djelatnosti obrtnika i srodnih djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak, zbog postojanja osnova sumnje da značajan broj obveznika zloupotrebljava ovu zakonsku mogućnost i na taj način izbjegava plaćanje poreza i doprinosa.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno