Info

Zakoni po uzoru na FBiH

I kantoni mijenjaju “vječite“ sekretare
I kantoni mijenjaju “vječite“ sekretare
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakoni po uzoru na FBiH- Nakon što su u Tuzlanskom kantonu odlučili da donesu svoj zakon o državnoj službi koji će unijeti i određene promjene u smislu da će se ograničiti mandati sekretarima ministarstava, pomoćnicima, i u drugim kantonima će ići u pravcu donošenja tog zakona. Međutim, još uvijek je nedoumica koliko je dobro da se ministrima omogući da oni biraju svoje sekretare, pomoćnike, što će ići na odobravanje vladama, a što do sada nije bio slučaj.

Još je rano

-Zeničko-dobojski kanton planira donošenje svog zakona o državnoj službi. Programom rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu te Akcionim planom Zeničko-dobojskog kantona za realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015-2018. predviđa se donošenje zakona o državnoj službi. Ali o pravnim rješenjima koja se tiču statusa državnih službenika smatramo da je još preuranjeno i profesionalno je neozbiljno govoriti – pojašnjava nam Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaje da će se u svakom slučaju prilikom izrade zakona uzeti u razmatranje i pravna rješenja drugih kantona, odnosno pravna rješenja koja se tiču statusa državnih službenika kako je to regulisao i federalni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

Jasmin Duvnjak, zastupnik u Skupštini ZDK kantona, govori nam da su u ovom trenutku oprečna stajališta.

-Dosta je onih koji zagovaraju profesionalnu državnu službu u kojoj neće izvršna politička vlast da nominuje i da bira najbliže saradnike u kabinetima, pomoćnike i sekretare. Tako da još uvijek se ne zna da li treba ostaviti kako jeste ili unijeti promjene. Nisam ni ja siguran koji je to koncept koji će osigurati efikasnost, odgovornost i transparentnost onih koji obnašaju čelne pozicije državnih službenika – govori nam Duvnjak.

Dodaje kako opet ima prednosti i to kada bi ministri birali sekretare, pomoćnike.

Zabetonirane pozicije

-Nije isključeno da bi i to moglo osigurati neku vrstu dodatne energičnosti, odgovornosti, ali smo svjedoci da se na taj način mogu imenovati oni koji su dominantno politički orijentisani. I za koje stručno i radno iskustvo neće biti opredjeljujuće u tom izboru. S druge strane, zabilježene su manjkavosti “vječnih” pomoćnika ministara, sekretara kod kojih je kroz zakonski zabetoniranu poziciju došlo do oslabljene efikasnosti, kvalitete rada – mišljenja je Duvnjak.

Pričali smo i sa Jasminom Musićem, savjetnikom premijera Unsko-sanskog kantona.

-Mi ćemo pratiti aktivnosti ostalih kantona i koordinirano djelovati u skladu sa Reformskom agendom. Sve ono što je propisano time i Unsko-sanski kanton će pratiti. Promjena je uvijek dobra – kazao nam je Musić.

Podsjećnja radi, u narednom periodu trebalo bi biti završeno do sada najveće kadrovsko pospremanje u Federalnoj vladi i nekim drugim institucijama. Naime, svi organi uprave bi trebali izraditi prijedloge novih pravilnika koji trebaju biti usklađeni s izmjenama Zakona o državnoj službi FBiH, raspisati konkurse i obaviti imenovanja na pozicije za koje će biti raspisani konkursi.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno