Info

Ponovno smanjenje kamatnih stopa

Moguće ponovno smanjenje kamatnih stopa
Moguće ponovno smanjenje kamatnih stopa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ponovno smanjenje kamatnih stopa- Evropska centralna banka (ECB) mogla bi opet smanjiti kamatne stope ukoliko ekonomija eurozone ne ojača.

“ECB bi čak, u izuzetnim slučajevima, mogla razmisliti i o štampanju novca pa i o tome da ga direktno distribuira građanima“, saopštio je glavni ekonomista te finansijske institucije, Peter Praet, prenosi SEEbiz.

Ranije ocjene predsjednika ECB, Marija Draghija, da ne očekuje dalje snižavanje kamatnih stopa uzdrmale su tržišta, jer su dovele u pitanje njegovo obećanje iz 2012. godine da će učiniti sve što bude potrebno kako bi spasili euro.

Tržišta su se u međuvremenu stabilizovala i Draghi je u četvrtak bio poručio da će kamatne stope ostati na sadašnjim, odnosno nižim nivoima kroz duže vrijeme.

Praet je za italijanski list La Repubblica saopštio da kamatne stope još nijesu na donjoj granici, iako su u ECB-u svjesni loših posljedica po profitne marže zajmodavaca zbog negativnih kamatnih stopa na depozite banaka kod centralne banke.

“Kao što su pokazale druge centralne banke, nijesmo dotakli donju granicu. Budu li negativni šokovi pogoršali prognoze, odnosno ne budu li se uslovi finansiranja prilagodili u tome smjeru i u mjeri koja je nužna da se podstakne ekonomija i inflacija, smanjenje kamatnih stopa ostaje naše oružje”, kazao je Praet.

Na pitanje da li bi ECB jednostavno mogao štampati novac i distribuirati ga građanima eurozone, Praet je odgovorio da je ta opcija u najmanju ruku teoretski moguća. Riječ je o ekstremnom vidu labavljenja monetarne politike za koji se koristi izraz “novac iz helikoptera”.

“Sve centralne banke to mogu činiti. Možete novac štampati i distribuirati ga ljudima. To je novac iz helikoptera”, naveo je Praet.

ECB je na posljednjoj sjednici smanjio sve tri glavne kamatne stope, najavivši također da će ubuduće kupovati i obveznice nefinansijskih kompanija u eurozoni s investicionim rejtingom.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno