Kultura

Zajednička radionica Filozofskog fakulteta i BNP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Bosansko Narodno Pozorište Zenica simbolično je otvorilo 21. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2022. realizacijom prvog sadržaja u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg međunarodnog Festivala bh. drame. Na Maloj sceni BNP-a Zenica održana je višesatna radionica pozorišne kritike pod nazivom „Pozorišni festivali – Kako pisati o pozorišnoj predstavi?“ Na radionici su učestvovale studentice i studenti prvog ciklusa Kulturalnih studija i Odsjeka za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
Nakon uvodnog obraćanja, mr. Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, upoznao je studente sa osnovnim obilježjima Festivala bh. drame, uz poseban osvrt na posljednjih nekoliko festivalskih izdanja, načinivši i kraći osvrt na rad BNP-a Zenica u kriznim okolnostima rada u uslovima pandemije. Doc. dr. Hazim Begagić, nastavnik na Kulturalnim studijama, studente je upoznao sa osnovama produkcije pozorišne predstave i temeljnim principima savremene festivalske produkcije u scenskim umjetnostima. Prof. dr. Edisa Gazetić, nastavnica na Odsjeku za b/h/s jezik i književnost, studentima je održala predavanje o semiološkoj analizi umjetničkog djela, sa osvrtom na analizu i tumačenje znakova u teatarskom činu. Profesorica Gazetić istakla je i nekoliko značajnih i zanimljivih primjera društveno angažiranih teatarskih projekata iz recentne umjetničke prakse u regionu. Interesantan segment radionice predstavljalo je i izlaganje mlade dramaturginje BNP-a Zenica, Nedžme Čizmo, koja je studentima približila profesiju dramaturga i upoznala ih sa osnovnim elementima pisanja kritičkih tekstova o pozorišnim predstavama.
Kao rezultat rada u okviru održane radionice, jedan broj studenata će učestvovati u izradi i pisanju osvrta na predstave koje će biti održane na 21. festivalu i koji će biti objavljeni na festivalskom online biltenu, pod mentorstvom iskusnih kazališnih kritičara. Bosansko narodno pozorište Zenica omogućilo je svim studentima studija bosanskog, hrvatskog, srpskig jezika i književnosti i kulturalnih studija slobodan pristup svim programima u glavnom i pratećem segmentu ovogodišnjeg Festivala bh. drame.

 

 

Radionica predstavlja nastavak odlične saradnje između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Bosanskog narodnog pozorišta, kao centralne ustanove kulture u Zenici i prvi je konkretni korak saradnje koja je ozvaničena nedavno zaključenim Sporazumom između ove dvije institucije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno